Mimoriadne kvalitný dvanásty ročník FOURFEST-u

13. júna 2019 sa v Rimavskej Sobote opäť zišla súťažechtivá mládež. Až rekordných 111 žiakov dvadsiatich troch stredných škôl krajín V4! Do mesta ich pritiahol ako magnet festival FOURFEST, ktorý naša škola organizuje pod záštitou Banskobystrického samosprávneho kraja už dvanásty raz. Cieľom je overiť si zručnosti, načerpať nové inšpirácie, ale aj stretnúť kamarátov. Súťažilo sa v ôsmich kategóriách: kuchár, čašník, barman, barista, somelier, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik. Sme pyšní, že sa FOURFEST radí medzi najväčšie akcie tohto druhu na Slovensku. Tento rok si prišli zmerať sily žiaci zo štyroch krajov: Banskobystrického, Košického, Prešovského a Nitrianskeho. Moderátorom podujatia bol s vtipom a humorom len jemu vlastným, milovník všetkého dobrého – Jožko Pročko.

V estrádnej sále Domu kultúry sa hneď po slávnostnom otvorení pustili „do zápolenia s vareškou” štrnásti kuchári. Ich úlohou bolo pripraviť  v časovom limite 45 minút pokrmy z teľacej panenky. Porota hodnotila využívanie moderných pracovných postupov, správne používanie surovín vedúce k minimalizácii odpadu, použitie sezónnych surovín, vlastnú originálnu receptúru, food dizajn – úpravu jedla na tanieri, hygienu pri práci, dodržanie časového limitu. Na pódiu i medzi divákmi vládla pohodová súťažná atmosféra i vďaka výbornému moderátorovi. Videoprojekciu na premietacom plátne a hudbu zabezpečovali ako každoročne šikovní žiaci z banskobystrickej Strednej priemyselnej školy Jozefa Muraša. Ozdobou poroty bola bezpochybne česká herečka, spisovateľka a kuchárka Markéta Hrubešová. Okrem toho, že aktívne pôsobila v hodnotiacej  komisii, stihla si aj odprezentovať svoje kuchárske knihy. Členmi poroty boli R. Cisár –  predseda Banskobystrického klubu SZKC a šéfkuchár hotela Dixon, I. Vozár – manažér Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov, dvaja zástupcovia A-Z GASTRO: R. Skurčák a R. Kotlas. Skúseným očiam kvalifikovaných odborníkov, certifikovaných na hodnotenie gastronomických súťaží, neušli ani najmenšie chybičky. Pozitívne je však, že bez ceny neodišiel nikto. Porota vyhodnotila umiestnenia súťažiacich v zlatom, striebornom a bronzovom pásmo.  V celkovom hodnotení prvé miesto získala Veronika Valenčaťová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, druhé Jakub Pinka, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, tretie Helena Siváková, Súkromná stredná odborná škola Bardejov.

Šikovnosť, kreativita mladých kaderníkov a kozmetikov ovládli guľovú sálu. Súťažiace v odbore kaderník a kozmetik  hodnotila porota siedmich profesionálov z agentúry LEREN, ktorej majiteľkou je Renáta Lenčéšová, ktorá sa venuje  vizáži od roku 1997. Organizuje kurzy: VIZÁŽ, KADERNÍK, NECHTOVÝ DIZAJN, súťaž Vizážista roka, rôzne skrášľovacie a relaxačné pobyty.

 Kaderníci zo Slovenska a Maďarska súťažili v dvoch disciplínach: moderný pánsky účes a módny dámsky večerný účes.  Porotcovia sledovali čistotu práce, módnosť, vypracovanie účesu, originalitu, ale i harmóniu celkového vzhľadu (účesy, mejkap a outfit). V prvej disciplíne si vybojoval prvenstvo  Dominik Váradi, SOŠ Kazincbarczika,  druhý skončil Szabolcs Szűcs, SOŠ Kazincbarczika, tretia. Julia Czop, SOŠ Nowy Sacz. Najkrajší dámsky večerný účes  sa zo sedemnástich kaderníkov  vydaril Miriam Vitkovičovej, SOŠ obchodu a služieb Humenné, druhá sa umiestnila Ľubica Basariková, Súkromná stredná odborná škola Bardejov, tretia Dorina Csorba, SOŠ Kazincbarczika.

V kategórii kozmetik/vizážista sa sedem súťažiacich snažilo čo najlepšie popasovať s témou „Znamenia horoskopu”.  Podstatou témy bolo vytvoriť jedinečný makeup jedného z dvanástich znamení zverokruhu. Líčením sa  snažili súťažiace vystihnúť i podstatu jednotlivých znamení. Príprave teda predchádzalo naštudovanie si charakteristiky jednotlivých znamení. Napríklad býkovi pristanú zemité tóny hnedej, zelenej alebo koralovej, zvedavým blížencom sa hodí ľahký make-up, uzavretú dušu raka najlepšie vystihujú svetlučké pastelové farby, ženy škorpiónky zas radi provokujú výraznejším líčením.  Súťažiace sa tiež vyhrali aj s doplnkami a šperkami, ktoré každý look skvele doplnili. Porotcovia  hodnotili detaily líčenia očí, pier, celkový dojem, čistotu prevedenia, správnu techniku a samozrejme zanechanie vlastného rukopisu.  Zvíťazila Jessica Ibošová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen.  Na vynikajúcom druhom mieste skončila Bianka Lukacková, SOŠ obchodu a služieb Humenné, tretie miesto obsadila Natália Zdziebková, Súkromná odborná škola Bardejov.

Káva je nápoj spájajúci sa s relaxom, ktorý lahodne vonia a chutí. Na svete i na Slovensku si už našla milióny nadšencov. I medzi našimi súťažiacimi v kategórii barista. Súťaž ako obvykle prebiehala v priestoroch kaviarne Zlatého Býka. Garantom  súťaže bol prezident asociácie slovenských baristov – Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom  časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj  čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví  komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov,  znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Víťazom sa stal Maroš Barboriak, SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, strieborné miesto získal žiak Pavel Janšto, SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, tretí skončil. Matúš Krištof, Súkromná stredná odborná škola Košice. Mimoriadne ocenenie za najlepšie Latté  Art cappucino udelila porota nášmu Lukášovi Hedvigymu a cenu pre najlepšieho nováčika Lukášovi Jakabovi.

Čašníci  i obchodní pracovníci súťažili vo foajé kultúrneho domu. Obchodní pracovníci  balili fľašu i darčeky „Na ľudovú nôtu”. Trojčlenná odborná porota v zložení zástupcov z tímu hypermarketu Tesco si všímala  nápaditosť, techniku balenia, vystihnutie témy, splnenie časového limitu 50 minút. Súťažiace používali rôzne folklórne dekorácie – stužky, krojované a plátené bábiky. Prvú priečku získali dve študentky: domáca Broňa Mlináriková a Laura Dinovszki, SOŠ Kazincbarczika, druhé miesto si „vybalila” opäť naša Viktória Boľfová. Tretia skončila Kateřina Králová, Střední škola obchodní Kolín.

Slávnostné tabule  pre dve osoby na tému „Známe osobnosti” dekorovalo a predviedlo  šesť súťažných čašníckych dvojíc. Členmi poroty  boli  Lucia Mešková a Michal Fajín. Hodnotili úpravu, eleganciu, kreativitu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Prvenstvo si  odniesli súťažiace. Barbora Cyrusová a Miluše Hendrychová, SOU společného stravování Poděbrady, za nimi skončili žiaci. Bocsi Bence a Kemenyiczki Ádám, SOŠ Eger, tretie miesto patrí našej dvojici Viktória Turoňová a Monika Daniová. Mimoriadnu cenu za najlepšie predstavené menu získali Noémi Kun a Patrícia Váradi, SOŠ Kazincbarczika.

Mladí somelieri prezentovali znalosti o víne pri písaní testu, praktické zručnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Pozvanie do poroty prijal Dominik Baránek, somelier roka 2017 podľa Asociácie somelierov SR. Prvé miesto v silnej konkurencii získala Renáta Nozdrovická, SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky, druhé naša Maťa Nociarová, tretie Tamara Farkašová, SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Mimoriadnu cenu poroty udelila našej Diane Vrbinskej.

O 13:00 sa začala veľmi atraktívna súťaž barmanov. Estrádna sála ožila  povzbudzovaním spolužiakov, divákov a rytmickou hudbou. Počas siedmich minút mali súťažiaci namiešať štyri výborné short drinky. Dobrého barmana nerobí len kvalitne namiešaný drink, ale tiež jeho vystupovanie a komunikácia s hosťom, ktorého barman musí vedieť pri príprave a konzumácii lahodného nápoja zabaviť. Technickí porotcovia Ivan Varinský a Ladislav Doboš si všímali predovšetkým technické prevedenie, či súťažiaci používa ingrediencie, ktoré uviedol v receptúre, či používa správny barový inventár, či neprelieva, či dobre frapuje poháre a samozrejme sa sleduje aj časový limit.  Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia. Prvé miesto si vymiešal Patrik Rusnák z Hotelovej akadémie Brezno, druhé Adriane Tóthovej taktiež z Hotelovej akadémie Brezno, tretie Betka Fedorová, SOŠ Vranov nad Topľou. Mimoriadne ocenenie, cenu za sympatiu, udelili porotcovia Filipovi Řehákovi z SOU Poděbrady.

           Záverečné vyhodnotenie prebehlo v divadelnej sále  kultúrneho domu. Po hudobnom vystúpení žiakov z Evanjelickej ZŠ Z. Oravcovej, Ing. M. Martiš – riaditeľ odboru školstva ÚBBSK, spolu s pánom riaditeľom PaedDr. Jaroslavom Bagačkom a s Markétou Hrubešovou ocenili víťazov jednotlivých disciplín. Na záver patrí poďakovanie  všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu 12.ročníka festivalu FOURFEST: organizačnému tímu pod vedením Ing. Janky Kerekešovej, profesionálnym porotcom, moderátorovi Jožkovi Pročkovi, súťažiacim, majstrom odborného výcviku, partnerským školám z Čiech, Maďarska,  Poľska a sponzorom.

Ďakujeme sponzorom

Banskobystrický samosprávny kraj, A –Z Gastro, s. r. o., INMEDIA spol. s r. o. Zvolen, Stredoslovenská vodárenská spoločnosť, a. s. Banská Bystrica, La Lorraine, a. s. Kladno, Bel Slovensko, a .s. Michalovce, SOPHIRE ACADEMY – Sophire, s. r. o. Bratislava, TAURIS Cassovia, s. r. o. Rimavská Sobota, PEPSI-COLA SR, s. r. o.,  Juraj Kepka, JUVAMED, s. r. o. Rimavská Sobota, Kongo Diskont  Rimavská Sobota, Mgr. Štefan Csernok, Miroslav Juhás – MIVEPek Hnúšťa, Banchem, s. r. o. Dunajská Streda, Chrien, spol. s r. o. – mraziarne Zvolen, Pádár, s. r. o. Padarovce, Marcela Mičková, Ida Kepeňová, Ing. Ladislav Várady, Exprestav, spol. s r. o. Rimavská Sobota, Štefan Tankó, Ing. Matej Greisinger