Už po trinásty krát sa stretli zamestnanci, žiaci, hostia a priatelia školy v príjemnom a nevšedne pekne vyzdobenom Junior Komplexe na predvianočnom stretnutí. Medzi hosťami popri bývalých zamestnancoch nechýbali predstavitelia partnerskej školy z maďarskej Kazincbarciky, vedení riaditeľom školy Józsefom Vattayom. Na úvod programu zaujalo srdečné a bezprostredné vystúpenie detí z MŠ na Dobšinského ulici v Rimavskej Sobote, ako aj pásmo našich študentov pod vedením Mgr. Márie Beňušovej. Riaditeľ školy PaedDr. Jaroslav Bagačka upriamil pozornosť na plynulý prechod zo Spojenej školy na SOŠ obchodu a služieb, vyzdvihol skvalitňovanie vyučovania v rámci projektu Inovácia vzdelávania, ako aj zlepšovanie materiálneho vybavenia pre hotelovú akadémiu. Povzbudil zamestnancov do ďalšej práce, napriek ekonomickej kríze, čiastočnému nezáujmu žiakov, náročnosti ich prípravy na maturitné skúšky. Riaditeľ partnerskej školy József Vattay pochválil aktivity slovenského partnera , úspechy a vyjadril podporu ďalšej rozsiahlejšej spolupráci. Ich škola prešla mohutnou reorganizáciou a v súčasnosti má takmer 4 tisíc žiakov. Patrí medzi najvýznamnejšie v boršodskej župe.
Po večeri, kde dominovali vianočné jedlá, stretnutie pokračovalo zábavou s hudbou Róberta Ligárta. V rámci podujatia prebehla i súťaž ( majstrovstvá) v pečení medovníkov. Palmu víťazstva si odniesla Mgr. Monika Rydzoňová. Okrem potlesku obdržala i hodnotnú cenu, ktorá jej pomôže pri ďalších cukrárskych aktivitách.
Archív článkov
Úspech na gastro súťaži
Slovenská komisia Skills Slovakia v spolupráci s Nadáciou na podporu odborného vzdelávania a prípravy, Štátnym inštitútom odborného vzdelávania a partnermi schválila 2.ročník súťaže v odboroch kuchár a cukrár s názvom Skills Slovakia – Gastro Junior v školskom roku 2011/2012.
Súťaže sa mohli zúčastniť žiaci hotelových akadémií a stredných odborných škôl. Víťazom školského kola sa stal žiak III.H triedy z Hotelovej akadémie Viktor Nguyen. Jeho receptúra spolu s fotkou pripraveného pokrmu bola zaslaná v elektronickej podobe, čím sa potvrdila prihláška na semifinále súťaže Gastro Junior – Skills Slovakia 2011/2012. Odborná porota rozhodla o postupujúcich do semifinále. S veľkou radosťou sme prijali správu, že jedným z 18 postupujúcich je aj náš Viktor.
A tak 8.12.2011 sme sa zúčastnili semifinálového kola v priestoroch SOŠ obchodu a služieb v Piešťanoch. Viktor mohol preukázať svoju zručnosť pri príprave pokrmu, ktorú nadobudol pod vedením Bc.Radoslava Čílu, majstra odbornej výchovy a Ing. Anety Kmeťovej, učiteľky odborných predmetov. Súťažiaci museli využiť jednu z povinných surovín, ktorými boli kukuričné kurča, srnčí chrbát a bažant.Viktorovi sa podarilo zabojovať a nakoniec porota rozhodla, že sa stal jedným z 8 finálových súťažiacich. Odborná porota pozostávala zo známych odborníkov v gastronómii ako p.Jaroslav Židek, p.Pavel Pospíšil, p.Martin Kovarský, p.Igor Čehy a p. Zlatica Kramárová. Touto cestou sa im chceme poďakovať za cenné rady, ktoré sme dostali pri hodnotení pokrmov.
Naš súťažný pokrm :
Srnčí chrbát v mandľovej kruste
na višňovom glazé,
preliaty dulovým čatní,
podávaný so žemľovou mafinou
Finálové kolo sa bude konať v mesiaci január v priestoroch Danubias Gastro 2012, Incheba, Bratislava.
Držme všetci palce!
Aneta Kmeťová, učiteľ odborných predmetov
Mikuláš na našej škole
Dňa 6. decembra zavítal na Strednú odbornú školu obchodu a služieb Mikuláš sprevádzaný anjelom a čertom. Mikuláš so svojim sprievodom postupne navštevoval triedy, kde šíril medzi študentmi dobrú náladu a za básničku alebo pesničku ich odmeňoval drobnou sladkosťou.
V čase obedu sa pán Mikuláš presunul na svojom sobovi značky Škoda Fábia do prevádzky Junior komplex a reštaurácie Čierny orol, kde si stravujúcich sa hostí uctil malou pozornosťou a spríjemňoval im slávnostnú mikulášsku atmosféru.
Keďže ohlasy na túto akciu boli prijaté pozitívne, veríme, že Mikuláš príde aj na budúci rok.
Darovanie krvi
V termíne od 17.10.2011 do 18.11.2011 organizoval Slovenský červený kríž dobročinnú akciu s názvom „Študentská kvapka krvi“. Kampaň bola zameraná na oslovovanie darcov krvi hlavne z radov študentov a mladých ľudí a niesla sa v znamení hesla: Čas na život !
Účasť na tejto dobročinnej akcii prisľúbilo osemnásť žiakov našej školy a zúčastnilo sa jej šestnásť žiakov. Trinásti z nich vyhoveli podmienkam pre odber krvi, traja nie. Základné podmienky, ktoré museli splniť boli: minimálna hmotnosť 50 kg a vek 18 rokov (samozrejme boli potrebné aj doklad totožnosti a preukaz poistenca). Pracovníčky hematologického oddelenia ochotne vysvetlili žiakom potrebu darovania krvi. Mnoho zákrokov, respektíve operácií, pri ktorých je nutná transfúzia krvi, krvných produktov, musí byť pri jej nedostatku presunutá buď do iného mesta, prípadne kraja, alebo sa zákrok jednoducho nekoná, respektíve sa čaká na darcov.
Dôvody, pre ktoré je nutné darovať krv, sú veľmi prozaické a samotná realita je smutná. Zistenie, že naši žiaci túto aktivitu neprehliadli a ochotne a s nadšením darovali najvzácnejšiu tekutinu, bolo preto veľmi potešujúce. Žiakov častokrát poznáme len zo školských lavíc, len z pohľadu nespokojného učiteľa. O to dojímavejšie bolo sledovať ich zapálenie pre túto dobrú vec.
Žijeme v hektickej spoločnosti, v spoločnosti, ktorá človeka už takmer nepozná, dôležité sú len čísla. Všetci zúčastnení si však spomenuli na tých, ktorí ich pomoc potrebujú, ktorí na ňu čakajú. Mali by sme ich príklad nasledovať a dávať ho do pozornosti.
Veď darovali kúsok zo seba… iným…
Krv darovali:
Peter Zachar (III.H), Marián Tószegi (III.H), Norman Deák (III.P), Petronela Fazekašová (III.A), Lenka Szilagyiová (II.P), Marián Hajtol (II.M), Veronika Balgová (II.M), Marek Hradovský (II.S), Jana Dráždiková (I.M), Patrícia Koreňová (I.M), Martina Hanková (I.M), Lenka Vývleková (I.M), Andrej Ďuriška (I.T), Peter Radič (I.T)
VCH
BARISTICKÝ KURZ
V dňoch 2. až 4.11.2011 sa v priestoroch novej učebne stolovania SOŠ obchodu a služieb Rimavská Sobota konal trojdňový baristický kurz pod vedením p. Stanislava Cibuľu, niekoľkonásobného baristu SR, absolútneho víťaza BARISTA OPEN 2010/2011 v Prahe a účastníka mnohých medzinárodných súťaží v príprave kávy a technike Latte Art.
Kurzu sa zúčastnilo 15 študentov z 2. a 3. Ročníka hotelovej akadémie. Žiaci sa dozvedeli odkiaľ pochádza káva, ako sa pestuje a spracováva, aký je jej účinok na ľudský organizmus, ale v prvom rade sa naučili správne manipulovať s kávovarom a mlynčekom na kávu. Zvládli prípravu espressa a rôznych iných druhov káv, ako aj základy techniky Latte Art. Ich snaženie bolo zakončené praktickou skúškou zručností a testom teoretických
vedomostí. Odmenou im bolo vystavenie certifikátu baristu s medzinárodnou platnosťou.
Kurz bol nesmierne zaujímavý, plný prezentácií a praktických ukážok vrátane ukážky praženia kávy. Študentov zaujal a podnietil v nich snahu o účasť na súťažiach v príprave kávy. Ďalej sa môžu zdokonaľovať aj na baristickom krúžku fungujúcom na škole.
Odborná exkurzia v pivovare
Odbornej exkurzie do súkromného pivovaru KALTENECKER v Rožňave sa 2.11.2011 zúčastnili študenti I.T, I.M a II.M triedy pomaturitného štúdia hygiena potravín, spolu so študentami I.S triedy odboru spoločné stravovanie.
Exkurziu zorganizovala Ing. Elena Kľúčovská a spolu s ňou žiakov sprevádzali MVDr. Zuzana Matúšová, Ing. Jana Spodniaková a Ing. Július Slovenčák.
KALTENECKER patrí medzi malé rodinné pivovary. Bol založený v roku 1997 v novopostavenej budove určenej na tento účel.
V pivovare mali študenti možnosť oboznámiť sa s technológiou výroby piva. Pri výrobe sa používajú základné suroviny ako je slad, chmeľ, voda a pivovarské kvasnice. CO2 nachádzajúci sa v pive vzniká čisto biochemickým procesom.
Súčasťou pivovaru je aj reštaurácia KALTENECKER ponúkajúca ucelený sortiment čapovaných a fľaškových pív vlastnej produkcie. V pivovare sa vyrábajú značky Kaltenecker Kras a Brokát. Vyrábajú sezónne aj špeciality ako napr. Zázvorové pivo s medom, Višňové pivo, Vanilkové atď. Raz ročne vyrábajú 27o – Brokát 27 old beer, Tieto pivá nie sú pasterizované, sú bohaté na pivovarské kvasnice, vitamíny skupiny B a ďalšie výživné látky.
Exkurzia bola doplnená návštevou neďalekého kaštieľa v Betliari.
Privítanie prvákov – KABU
Študenti II.H a III.H triedy, odbor hotelová akadémia, zorganizovali 15.10. „kabu“ alebo imatrikuláciu prvákov. Začala sa o 16:30 v centre voľného času RELAX. Dnes sa takéto akcie konajú málokedy a tak je o to viac vhodné dať verejnosti do pozornosti túto spontánnu akciu žiakov. Z hlavných organizátorov môžeme menovať hlavne Szabolcsa Balogha, ktorý má najväčšiu zásluhu na jej organizácii. Samozrejme, nemôžeme nespomenúť ani jeho spolužiakov, ktorí taktiež priložili ruku k dielu. Vďaka patrí taktiež centru voľného času RELAX, ktoré poskytlo svoje priestory a bez ktorého by takéto podujatie nemohlo prebehnúť. „Kabu“ prebiehalo do 18:00 a potom sa žiaci zabávali pri diskotékovej hudbe.
Nepodávala sa večera, nelosovala sa tombola, chýbal aj prípitok, zato si všetci odniesli príjemné spomienky a čo je ešte hodnotnejšie, nové priateľstvá.
Bola to teda príjemná akcia, na ktorej majú zásluhu hlavne žiaci, a predovšetkým žiaci I.H, ktorí neváhali a boli ochotní si zo seba aj „vystreliť“ a spríjemniť tak všetkým zúčastneným sobotný večer.
VCH
Odborná exkurzia vo Zvolene
Podľa plánu exkurzií MOV p. Chamulová zorganizovala pre odbor obchodný pracovník odbornú exkurziu autobusom do METRO Cash & Carry SR s.r.o. vo Zvolene s triedami IV.A a III.A. Pretože Metro má aj kompletný sortiment technológií a vybavenia pre profesionálov v gastronómii, exkurzie sa zúčastnili aj žiaci z hotelovej akadémie- trieda II.H, tiež trieda IV.N, a žiaci z tried I.S a II.P s pedagogickým dozorom p. Šimkovou.
V Metre nás sprevádzali pán Daxner a pán Slovák. Páni boli veľmi milí a trpezlivo žiakom vysvetľovali históriu, systém práce veľkoobchodu a zásobovania. Žiaci boli rozdelení do dvoch skupín, prešli všetky oddelenia, zaujala ich vinotéka ale aj predaj mrazených morských rýb. Naši sprievodcovia odpovedali na všetky otázky a predviedli aj niektorý tovar.
Odborná exkurzia pokračovala návštevou obchodného centra Európa v Banskej Bystrici. Tu mali žiaci možnosť nahliadnuť do systému organizácie a marketingu obchodu a služieb vo veľkom obchodnom centre, porovnávať tovarový sortiment, predajné ceny, reklamu ….
Exkurziu hodnotíme ako vydarenú, žiaci boli disciplinovaní, deň sa vydaril.
Šimková, Chamulová
Zážitky z Rodosu
Vďaka Spojenej škole v Rimavskej Sobote ako študent 3.ročníka Hotelovej akadémie som mal príležitosť 4 mesačnej praxe v zahraničí konkrétne na Rodose. Zo všetkých záujemcov na post kuchára, som dostal príležitosť iba ja, nevedel som čo ma čaká a obával som sa toho najhoršieho. Nebol som však jediný z našej školy, šancu dostali aj 3 študentky Spojenej školy.
Prvé problémy začali s preložením letu o 4 dni. 1. júna 2011 v ranných hodinách sme vyrazili z Rimavskej Soboty smer Viedeň. Cesta nás značne vyčerpala a na letisku sme ešte museli čakať približne 3 hodiny. Prvý dojem, na vyprahnutú krajinu, ktorý som mal bol zvláštny, pretože som sa obával či to zvládnem. Po prílete na letisko nás čakal autobus, ktorý všetkých odviezol do hotela Kiotari Bay. Hneď ako sme dorazili do hotela, dozvedeli sme sa, že nie sme jediný slovenskí študenti ktorí dostali príležitosť rovnako ako ja. Na druhý deň sme nastúpili do práce po prvýkrát. Každý pracovný deň som začínal pracovať o 7:00 tamojšieho času až do 15:00. Moja práca spočívala vo výpomoci kuchárovi s ktorým som pracoval a pripravovali sme pokrmy pre 500 – 600 hostí, v čom spočívala príprava minimálne 10 druhov jedál na obed a k tomu aj 10 druhov jedál na večeru, takže sme mali čo robiť a nenudili sme sa. Ani som netušil, že niektoré suroviny, ktoré sú tam bežné, existujú. Zo začiatku si mysleli, že ma budú využívať ale nebolo tomu tak, pretože sme sa dohodli na určitých pravidlách. Kým sme si na všetko zvykli prešli pomaly 2 mesiace. Pomaly sa nám to krátilo a ubúdalo hostí v hoteli takže aj nám práce. Ani sme sa nenazdali a už sme sa lúčili s celým personálom pred odchodom domov. Boli to pekné chvíle a dobrá skúsenosť do života, dúfam že dostanem aj ďalšiu šancu odborného výcviku v zahraničí.
Ďakujem Spojenej škole za poskytnutú príležitosť.
Peter Zachar
Chceme tu žiť v peknom prostredí
So zámerom postupne skrášľovať okolie školy sme vyšli ( nie náhodou) v období prázdnin, v čase transformácie subjektu na SOŠ obchodu a služieb. Jedným z prvých krokov bolo vytvorenie skalky, úpravy záhona pred školou, s využitím modernej výsadby, kde nechýbajú tuje, buccusy a ďalšie prvky súčasnej parkovej a záhradnej živej architektúry. Viacerí občania zo sídliska zo širokej verejnosti sa tu zastavujú a pochvalne sa na našu adresu vyjadrujú. Kládli sme si tiež otázku: „ Vydrží to dlho, alebo sa stromčeky, kvety stanú korisťou zlodejov a vandalov?“ Tá druhá alternatíva sa začala, žiaľ, postupne čiastočne napĺňať. Práve hodnotné „ úlovky“ si postupne zaznamenával neznámy zlodej. Potvrdil, že primitívi, chudáci ešte žijú,. Naopak sú v ofenzíve. Neváhajú zobrať i spred školy, kde skalka má slúžiť k estetickej výchove mladých ľudí, kde tiež spravidla nebýva peňazí nazvyš.
Po opakovaných krádežiach sme boli nútení priestor strážiť a postupne vybudovať kamerový systém s patričným osvetlením. Centrálny prístroj sme získali sponzorsky z bratislavskej banky. Veríme, že zabrzdí ďalšie nájazdy ľudí, ktorí už stratili základné ľudské hodnoty, pohybujú sa v tme, egoizmus víťazí nad ľudskosťou.
Napriek tomu však vyzývame občana, ktorý odcudzil spomenuté kry, stromy a kvetiny, nech ich vráti na sekretariáte školy. Nič sa mu mimoriadne nestane.
Milí žiaci, kolegyne a kolegovia, chránime prírodu, zveľaďujeme okolie školy, tešme sa zo všetkého pekného. Život potom bude mať hlbší zmysel.