Súčasťou partnerskej spolupráce našej SOŠ obchodu a služieb a SOŠ z Užhorodu na Ukrajine je Týždeň ukrajinskej kuchyne v zariadeniach Junior komplex a Čierny orol. Pod vedením dvoch majsteriek OV tu varia žiaci jedlá typické pre ukrajinskú kuchyňu ( ukrajinský boršč. golubči, čovlent, pirohy a ďalšie). Na otvorení podujatia riaditeľ našej školy zvýraznil dôležitosť spolupráce oboch škôl, ktorá je súčasťou širšej spolupráce najmä škôl krajín V4.
Jej vrcholom je každoročne FOURFEST – podujatie, ktoré robí významnú reklamu škole v širokej verejnosti. Riaditeľ ukrajinskej školy Petro Petrovič Havrilko spomenul, že ich škola má už 2 partnerské školy na Slovensku, zúčastňuje sa množstva podujatí, patrí medzi významné v Zakarpatskom regióne. Ocenil tiež pohostinnosť a dobrú kuchyňu Slovákov, keď množstvo jedál je spoločných, čím zvýraznil mnohonárodnostný charakter ich mesta.
Poslanec BBSK a predseda komisie školstva Mgr. Michal Bagačka začlenil túto spoluprácu do širšieho kontextu spolupráce BBSK s ukrajinskými regiónmi. Ocenil tiež množstvo aktivít SOŠ obchodu a služieb, ktoré školu zviditeľňujú a robia dobrú reklamu samosprávnemu kraju. Otvorenia sa zúčastnili aj predstavitelia partnerskej školy z Ózdu pod vedením riaditeľky p. Márie Hilovszky.
Archív článkov
Finišuje projekt modernizácie vzdelávania
Rozsiahly projekt Ústavu informácií a prognóz školstva Modernizácia vzdelávacieho procesu v stredných školách je v plnom prúde i v našej škole. Tri vyučujúce teoretického vyučovania Mgr. Ľubica Karasová ( matematika), Mgr. Monika Rydzoňová (dejepis) a Mgr. Anna Bartová ( chémia) ho absolvovali v plnom rozsahu alebo sa blížia k záveru realizácie. ÚIPŠ si za cieľ projektu stanovil inovovanie a zmodernizovanie obsahu vzdelávania a metód vo vyučovaní, ale najmä prípravu učiteľov s novými kompetenciami pre prácu v modernej škole 21. storočia. Moderná škola by mala menej memorovať, vyučovacie hodiny by mali byť pestrejšie, lepšia by mala byť sebarealizácia učiteľov. Ide o špecializačné vzdelávanie s rozsahom 100 hodín a s dotáciou 35 kreditov.
Vyvrcholením vzdelávania, ktoré má 3 moduly a základ tvoria moduly podľa jednotlivých predmetov, je obhajoba záverečnej práce. Mgr. Karasová ju úspešne absolvovala u Doc. Brestenskej na tému Využite IKT vo vyučovaní objemu a povrchu telies. Za prácu a štúdiu získala certifikát a osvedčenie. Mgr. Rydzoňová zvládla Interaktívnu prezentáciu humanizmu a renesancie. Mgr. Bartová v súčasnosti absolvuje záverečný modul vzdelávania. Nesporným plusom projektu je materiálne vybavenie pre školu ( 8 PC, notebooky pre vyučujúcich, literatúra). Vybudovali sme učebňu pre prezentáciu ovocia z tohoto projektu s príslušným označením a vybavením.
Ostáva zablahoželať kolegyniam, ktoré popri plnení si náročných povinností v škole zvládali i toto vzdelávanie. Bolo náročné cestovaním ( Fiľakovo, Bratislava, Košice), ale najmä náročnosťou jednotlivých modulov.
Verme však, že skutočné ovocie z projektu ochutnajú naši žiaci na modernejších hodinách, plných tvorivých nápadov novej dynamiky, modernej techniky.
Uvítanie do života
Piatok 9. septembra bol v zariadení Junior Komplex dňom začiatku – uvítania do života našej SOŠ obchodu a služieb. Za účasti partnerskej školy z maďarského Ózdu, bývalej pani riaditeľky OA Mgr. Katarína Mattyašovskej, zástupcov žiackej rady a v červených a modrých tričkách oblečených zamestnancov sme strávili príjemné popoludnie. Začalo sa programom detí z MŠ Dobšinského, ktoré zaujalo bezprostrednosťou a naznačilo akési striedanie generácií, ktoré prináša novú nádej. Vojtech Bottoš z hotelovej akadémie zahral v sprievode gitary na husliach. Opäť presvedčil, že je veľkým talentom ktorý treba neustále pestovať. V príhovoroch vystúpili riaditeľ školy PaedDr. Jaroslav Bagačka, riaditeľka ÁMK Ózd Hilovskyné Lukács Mária a Mgr. Katarína Mattyšovská. Na znak spolupatričnosti, sily a vážnosti nového subjektu sa prítomní chytili za ruky a takto vytrvali počas novej znelky školy. Posedenie pokračovalo recepciou, rozhovormi a nechýbala dobrá nálada. Kiežby vydržala počas celého roka i desaťročí pôsobenia nového subjektu. Krásny vzlet SOŠOS!
Začiatok novej školy
Keď sa začalo hovoriť o zmene názvu našej Spojenej školy na SOŠ obchodu a služieb, spočiatku sme si mysleli, že to bude skôr kozmetická ako skutočná zmena. Množstvo povinností s touto zmenou spojených ( nové účty, webová stránka, IČO …), nás upozornilo, že to predsa len bude zásadnejšia zmena. Vznikla z dôvodu potreby jasnejšieho vymedzenia zamerania školy na služby a tiež z dôvodu oslabenia organizačnej zložky SPŠ potravinárskej, v podstate celého poľnohospodársko-potravinárskeho školstva. Takáto zmena je popri potrebnej administratívne aj šancou. Šancou na nový začiatok, alebo aspoň na druhý dych do práce na našej vinici výchovy a vzdelávania. Našou výhodou je dobrá tradícia, dobré materiálno-teechnické zabezpečenie, kvalitný pedagogický kolektív, výrazné meno školy na verejnosti.
Aká teda bude SOŠ obchodu a služieb? Bude to skutočný pilier odborného školstva v regióne? Bude kvalitou prevyšovať susedov? Budeme pripravovať stále lepších absolventov?
Množstvo otázok a odpovedí. Ja som určite optimistom. Úspech sa však dostaví, keď sa budeme stále zlepšovať. Pracovať viac, vytrvalo, modernejšie. Neustále komunikovať so žiakmi, veľa sa venovať výchovnej práci.
Predsavzatí, plánov je veľa. Nie sme dosť dokonalí, aby sme všetko splnili, ale pokúsime sa plniť čo najviac.
Šťastný štart SOŠ obchodu a služieb všetkým vyučujúcim, MOV, zamestnancom a hlavne žiakom. Aby bola táto škola ich druhým domovom.
PaedDr. Jaroslav Bagačka
Ministerstvo schválilo SOŠ obchodu a služieb
S dátumom 22. júna a s podpisom RNDr. Miroslava Repaského-generálneho riaditeľa sekcie regionálneho školstva schválilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky vyradenie Spojenej školy, Športová 1, Rimavská Sobota a školskej jedálne Hlavné námestie 7 Rimavská Sobota zo siete škôl a školských zariadení SR. Zároveň zaradilo SOŠ obchodu a služieb, Športová 1, Rimavská Sobota do siete škôl a školských zariadení SR a rovnako i Školskú jedáleň, Hlavné námestie 7 s účinnosťou od 1.9.2011.
Týmto rozhodnutím nám zároveň ministerstvo schválilo učebné a študijné odbory, ktoré môžeme otvárať a v nich vyučovať. Sú to: technológia ochrany a tvorby životného prostredia, potravinárstvo, potravinárstvo – hygiena potravín, stavebníctvo-výroba stavieb, murár, maliar, inštalatér, stavebná výroba, hotelová akadémia, prevádzka obchodu-vnútorný obchod, spoločné stravovanie, vlasová kozmetika, obchodný pracovník, čašník-servírka, kuchár, kozmetik, aranžér, kaderník, predavač a hostinský. Máme teda 20 odborov.
Vedenie školy urobí všetky potrebné kroky k príprave a naštartovaniu nového subjektu, ktorý má ambície byť lídrom stredného odborného školstva v meste a regióne.
Bufet FEST otvorený
V rámci služieb prvej sezóny mestského plážového kúpaliska po dlhých rokoch, ponúka naša škola prevádzku bufetu FEST. Po menších rekonštrukčných prácach, slúži bufet verejnosti každý deň od 10:00 – 18.00 hod. Zodpovedným vedúcim je Bc. Radoslav Číla, v službách sa počas prázdnin budú striedať viacerí zamestnanci a žiaci školy ( Mgr. Kminiak, Mgr. Chlpoš, Mgr. Chrenková, Mgr. Hričan a ďalší. V ponuke nechýbajú tradičné hranolky( 200 gr. porcia), kurací hamburger, párok v rožku, či kvalitná desiatová polievka – guľáš. Medzi nápojmi dominuje firma Heineken, od ktorej čapujeme CORGOŇ, hroznovku a hejkolu. Cieľom sú kvalitné služby, čestnosť predaja, znamenité ceny, dobrá prázdninová prax pre študentov.
Ponúkame Vám niekoľko fotografií, najmä z otvorenia kúpaliska, ktoré pokrstil šampanským primátor JUDr. Jozef Šimko. Podľa jeho slov rekonštrukcia a uvedenie do prevádzky stálo 10 000 eur, vstupné je 1 euro, čím je kúpalisko dostupné širokej verejnosti.
Reprezentovali chutnými gemersko-malohontskými haluškami
Na tradičných Majstrovstvách SR vo varení a jedení bryndzových halušiek v Tureckej sa zúčastnili i zamestnanci našej školy. Štvorčlenné zmiešané družstvo v zložení Bc. Radoslav Číla – hlavný kuchár, Mgr. Peter Kminiak, Milica Bagačková a Alica Balogová predviedlo po zodpovednej príprave dobrý výkon. Úlohou bolo v čím najkratšom čase uvariť 3 kg chutných bryndzových halušiek so slaninkou a smotanou. Po príprave ich družstvo muselo v čo najkratšom čase zjesť. Používali sa tradičné receptúry, postupy, halušky sa museli hádzať ručne, slanina sa opekala v dyme z kotla. Podľa názoru porotcov, halušky z Gemera-Malohontu boli mimoriadne chutné, chuťovo patrili medzi najlepšie. Výraznejšiemu úspechu školy zabránila priorita času a rýchlosti pri varení, keď podľa propozícií aj rozvarené a nekvalitné halušky mali šancu na úspech pri extrémnej rýchlosti varenia a jedenia. Zviťazili muži z mliekárne Liptov tradičný účastník akcie.
Dvojdňové podujatie obce Turecká a množstva partnerov bolo obohatené vystúpeniami folklórnych súborov( napr. súbor Matičiarik), zaujímavými súťažami v rúbaní dreva, či pití žinčice. Predsedom poroty bol známy Peter Justin Topolský, moderátorkou Veronika Paulovičová. Medzi rozhodcami bola tiež pätica zamestnankýň našej školy, čím sme tiež prispeli k úspešnému priebehu podujatia.
Veľký úspech 4. ročníka FOURFESTU
Najčastejšími prívlastkami tohtoročného FOURFESTU – EUROAKADEMIK GASTRO boli lepší, úspešnejší, atraktívnejší. Takmer stovka žiakov škôl krajín V4 súťažila v kategóriách kuchár, cukrár, barman, barista, someliér, obchodný pracovník, čašník, kaderník, kozmetik. Popri konfrontácii zručností, nadväzovaniu priateľstiev, kontaktov má podujatie zmysel aj v partnerskej spolupráci škôl a zlepšení spomínaných zručností. Malo by naštartovať k väčšej aktivite aj našich žiakov a ich majstrov. Aby sme boli tvorivejší, inovatívnejší, proste lepší. Počas tohto ročníka sa ukázalo správne angažovanie moderátora Karla Lisku z ČR, predsedu poroty kuchárov Vojtecha Artza, p. Petrouša a ďalších odborníkov. Ukázalo sa, že akcia nemusí byť zastrešená zväzmi, asociáciami a môže byť úspešná. Zaujal tiež koncert, stretnutie partnerských škôl v Čiernom Orlovi, bowling a samozrejme záverečné vyhodnotenie. Tu zaujal program žiakov MŠ Dobšinského, kreatívnosť žiakov v líčení, ale tiež výkony, výtvory jednotlivých kategórií. I naša škola bola úspešná, čo nás teší, snáď sme na správnej ceste. Definitívne to budeme môcť povedať, keď sa neustále budeme v našej práci stretávať s tvorivým, iniciatívnym prístupom, zodpovednosťou.
V každom prípade je treba tohtoročný FOURFEST hodnotiť klade a samozrejme poďakovať organizačnému výboru pod vedením Bc. Radoslava Čílu, poblahoželať žiakom. A možno si aj trochu vydýchnuť pri náročnej práci, ktorá však vždy má svoj zmysel.
Vegetariánsky deň
Študenti II.H triedy odboru hotelová akadémia dňa 3. júna 2011 prezentovali svoje zručnosti a schopnosti a pod vedením Ing. Anety Kmeťovej, vyučujúcej predmetu technológia prípravy pokrmov, pripravovali v novozriadenej učebni lahodné vegetariánske jedlá. Akcia bola usporiadaná v rámci projektu Premena a inovácia vzdelávania na Spojenej škole v Rimavskej Sobote pod názvom „Akčný týždeň. Vegetariánske menu“. Študenti od rána usilovne pracovali v 6. skupinách. Každá skupina mala za úlohu pripraviť vegetariánske menu, ktoré potom prezentovala pred prísnym zrakom, ale hlavne maškrtným jazýčkom hodnotiacej komisie. Do poroty boli prizvané pani učiteľky Mgr. M. Nociarová, Mgr. M. Beňušová, Mgr. Ľ.Karasová, Mgr. M. Rydzoňová , Bc. R. Číla a podľa usmernenia pani uč. Ing. Kmeťovej členovia komisie prideľovali body. Okrem chuti, celkového vzhľadu, prezentácie pokrmov sa hodnotilo aj dodržiavanie hygienických zásad pri práci. Po ochutnávke členovia poroty vybrali z celkového počtu 18 pokrmov, tri pokrmy, ktoré sa v blízkej budúcnosti objavia na jedálnom lístku v našom stravovacom zariadení Čierny orol a pripravia ho študenti II.H triedy.
Víťazné menu je nasledovné:
Predjedlo: avokádová nátierka
Polievka: špenátová
Hlavné jedlo: sójové kocky
Dezert: banánovo-čokoládové mafiny
Našim študentom patrí veľká pochvala, že sa svedomito postavili k svojim povinnostiam, popasovali sa s prípravou vegetariánskych pokrmov a rozšírili si svoje gastronomické vedomosti a poďakovanie patrí pani Ing. Kmeťovej, že v jej hlave vznikol nápad zrealizovať túto zaujímavú akciu.
Zapísala: Mgr. Mária Beňušová
„Árpádovské dni“ v Ózde
V dňoch 22. až 27.mája 2011 sa uskutočnil 24.ročník „Árpádovských dní“ v našej partnerskej škole Árpád Vezér Általános Művelődési Központ v Ózde. Každý deň bol zameraný na istý typ aktivít, ktorým sa učitelia spolu so žiakmi venovali. Pondelok boli na výlete, utorok ráno mali zber papiera, potom predvádzanie domácich miláčikov a športový deň. V stredu žiaci predvádzali svoje šikovné ruky v maľbe na asfalt, batikovaní, navliekanie korálok a skladanie origami .
Vo štvrtok sedem zamestnancov školy odcestovalo do Ózdu, aby sa aktívne zúčastnili tohto slávnostného podujatia. Štvrtok bol vyčlenený pre družobné slovensko – maďarské aktivity . Veľmi zaujímavá bola návšteva múzea marcipánu, kde sme obdivovali neuveriteľne realisticky vytvorené diela z marcipánu. Po návšteve múzea nás majiteľ novo zreštaurovanej budovy bývalej hudobnej školy pán Turi Mihály poprevádzal po priestoroch svojej modernej reštaurácie “la Capella“. Popoludní si pedagógovia oboch škôl vymenili svoje skúsenosti z oblasti gastronómie. Na záver dňa nás hostitelia zasvätili do tajov prípravy miešaných nápojov. Každý účastník pripravil iný druh nápoja.
Árpádovské dni vyvrcholili v piatok slávnostným programom pripraveným žiakmi školy, počas ktorého sa uskutočnilo oceňovanie najaktívnejších žiakov a pedagógov. Dni boli ukončené posedením pri vystúpení rôznych tanečných skupín a dobrom jedle pripravenom nám dobre známym kuchárom „ujom Lacim“.