Od 17. do 21. novembra v priestoroch kaviarne Junior – Komplexu prebiehal barmanský kurz pod vedením licenčného lektora Slovenskej barmanskej asociácie / SkBA / , pána Jána Majoroša. Kurz bol určený pre začínajúcich barmanov, študentov, ktorí majú záujem získať komplexné znalosti o príprave miešaných nápojov.
Z našej školy sme sa kurzu zúčastnili 12 žiaci, šiesti zo študijného odboru hotelová akadémia, štyria z učebného odboru čašník a dvaja kuchári. Prvý deň sme nadobudli teoretické vedomosti o výrobe liehovín, histórii barmanstva, pracovných nástrojoch barmana a príprave miešaných nápojov. Od utorka sme sa učili receptúry obľúbených miešaných nápojov, vyskúšali sme si ich prípravu, prácu s čerstvým ovocím pri dekorácii nápojov. Naučili sme sa ako vykúzliť farebné variácie lahodných miešaných nápojov ako sú Piňa Colada, Mojito, Jahodové či Banánové daiquiri …, ale aj ako sa správať k zákazníkom. Piaty deň nás čakala záverečná skúška, ktorá pozostávala z dvoch teoretických otázok a jednej praktickej. Všetci sme boli úspešní a získali sme certifikát SkBA, ktorý je platný vo všetkých členských krajinách I.B.A (Medzinárodnej barmanskej asociácie).
Za zodpovedný prístup, výborné vedomosti a zručnosti boli pánom Majorošom mimoriadne ocenení žiaci: Evka Vývleková, Kamila Stanová zo IV.H, Adam van Nguen z II.P, Marek Kožiak z III.H, za čo im navrhol udeliť pochvalu od riaditeľa školy.
Čo na záver?
Treba si uvedomiť , že byť dobrým barmanom je veda. My ešte musíme na sebe veľa pracovať, vzdelávať sa. Veď barman musí byť diplomat, a to nielen svojím správaním a vystupovaním, ale i oblečením. Úsmev, pozdrav, privítanie hostí , poďakovanie by mali byť jeho samozrejmosťou. Takým barmanom – profesionálom je PÁN MAJOROŠ. V mene celej našej skupiny mu ďakujeme. Pre mnohých z nás sa stal vzorom. Poďakovanie patrí aj organizátorke kurzu Mgr.H.Hájekovej a zástupkyni Ing.T.Filadelfiovej.
Žiačky IV.H
[nggallery id=113]