Hlavné mesto Luxemburského veľkovojvodstva v dňoch 24. – 28. novembra 2018 privítalo kuchárov a cukrárov 75 rôznych národov piatich kontinentov sveta, ktorí prišli vzdať hold kuchárskemu a cukrárskemu umeniu na Medzinárodný veľtrh potravinárstva a gastronómie „EXPOGAST Luxemburg 2018”.
Najprestížnejšou aktivitou EXPOGAST-u je svetový kulinársky pohár „EXPOGAST Culinary World Cup“, ktorý je oficiálne považovaný za majstrovstvá sveta v gastronómii a po olympijskej gastronomickej súťaži „IKA Erfurt“ je druhou najväčšou gastronomickou prehliadkou a exhibíciou kulinárskeho umenia na svete. Kuchárska elita z celého sveta prišla, aby si zmerala sily, zručnosti, prezentovala národnú a regionálnu gastronómiu na svetovej úrovni, a zároveň udala smer v kuchárskych trendoch. Viac ako 3000 kuchárov a cukrárov sa zišlo, aby predviedlo svoje kuchárske a cukrárske umenie na najvyššej úrovni a súťažili v rôznych kategóriách „majstrovstiev sveta ”. Do „gastronomického ringu“ vstupovali s napätím i nádejou a snažili sa presvedčiť renomovaných členov hodnotiacich komisií o svojich kvalitách. Organizátori pozvali 30 národných seniorských tímov, 18 juniorských národných tímov, 15 tímov v komunitnom stravovaní, ktoré súťažili v príprave svojich trojchodových menu.
Historicky po prvýkrát sa na Svetovom kulinárskom pohári predstavil aj Slovenský národný juniorský tím kuchárov a cukrárov. Členovia tímu boli vybraní z víťazov tuzemských i zahraničných súťaží, z mladých ľudí – juniorov do 21 rokov. Súčasťou juniorského tímu bola i naša Erika Rajtúková. Mladí „kuchtíci” súťažili v dvoch disciplínach: teplá kuchyňa a moderný bufet. Každý národný tím mal vlastnú kóju (stánok), v ktorej pripravovali štyria kuchári a jeden pomocník 70 porcií trojchodového menu. Z toho tri porcie hodnotili komisári a boli riadne prísni. Sledovali prípravu surovín a inventáru, priebeh varenia, hygienu, poriadok na pracovisku, výdaj jedál, senzorické vlastnosti. Zvyšné porcie si mohli zakúpiť a ochutnať hostia. Vieme, že chuť bola určite božská, veď každé jedlo prešlo chuťovými pohárikmi hlavnej „ochutnávačky” Eriky.
Hneď prvá účasť slovenských juniorov priniesla medailové umiestnenie: bronz. Všetkým členom patrí náš veľký obdiv. Sme nesmierne hrdí na všetkých, no ako správni patrioti hlavne na našu Eriku, ktorá prezentuje ďalej svoju šikovnosť. To, že je výnimočná dokázala už na slovenských súťažiach (2- násobným víťazstvom na Gastro cup-e) a už aj vo svete. Za jej úspechmi však neodmysliteľne stojí naša skromná, šikovná kolegyňa, pre ktorú je varenie veľká láska. V Erike prebudila cieľavedomosť a uvedomenie, že ak chce niečo dokázať, musí na sebe tvrdo pracovať a byť disciplinovaná. Nikdy nezabudne na hodiny príprav na súťaže. Veď všetko muselo byť nie na 100 ale 120%. Po každej súťaži jej Erika adresuje slová vďaky. Inak tomu nebolo ani teraz. Anetka sa sama nepochváli, hovoria za ňu však jej nádherné, chutné výtvory a vynikajúce úspechy. Pre Eriku sa stala veľkým vzorom. Čo krajšie si môže učiteľ želať?