Česká kuchyňa, na ktorej by si pochutnal aj Švejk


 

 

 

 

Šumavská bramboračka, kulajda, staročeská svíčková na smetaně a karlovarské knedlíky, uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíkyaj na týchto špecialitách si budete môc

ť pochutnať počas

Dní českej kuchyne od 8. do 10. marca v reštaurácii Čierny orol.

Svoje kulinárske umenie predvedú kuchár Jaroslav Švagerko, majsterka odbornej výchovy Alžbeta Gyuricsicsová a študenti, ktorí sa vlani zúčastnili dvojtýždňovej odbornej stáže v Poděbradoch v Českej republike v rámci programu Erasmus+. Pripravovať sa budú aj jedlá: Selský talíř-pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, bramboráčky, grilované kuřecí stehno a brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresingem i kuřecí prsa plněná švestkami v lístkovom těste, vařené brambory a brusinkový dresink.

Česká kuchyňa má stáročnú  tradíciu. Zo zdanlivo jednoduchých surovín sa pripravujú vynikajúce a nápadité jedlá, často s veľmi zložitou prípravou, vyžadujúcou si skutočné kuchárske majstrovstvo. U hlavných jedál dominuje mäso, hlavne bravčové, hovädzie a hydina. Obľúbené sú aj pokrmy z mletého mäsa, sladkovodných rýb, králika a zveriny. Tradičnými jedlami sú vepřo knedlo zelo, pečené bravčové mäso, rôzne guláše i smažený kapor. Nezastupiteľnú úlohu v českej gastronómii zohrávajú omáčky, často veľmi hutné a výživné s použitím smotany. Ako príloha k mäsu sa používa rôzne upravená kapusta a špenát, cestoviny, zemiaky, ryža a knedlíky, ktoré sú typické pre českú kuchyňu.

Nenechajte si ujsť jedlá českej kuchyne, na ktorých by si pochutnal aj dobrý vojak Švejk. Prajeme Vám dobrú chuť!

[nggallery id=180]