Uprostred najstudenšieho mesiaca k nám prichádza skutočná vôňa a chuť jedál z Južnej Ameriky. Od 19. do 21. januára prebiehajú v našej reštaurácii Čierny orol Dni brazílskej kuchyne s kuchárom zo Sao Paola.
Jose Said Ferreira Cosme pochádza zo severovýchodnej časti Brazílie, avšak podstatnú časť svojho života strávil v Sao Paule. Absolvoval štúdium gastronómie na univerzite Anhembi Morumbi v Sao Paule a bol mu udelený titul technológ gastronómie. Pracoval ako kuchár v luxusnej talianskej reštaurácii ATTIMO v centre Sao Paola, ale aj v reštauráciách Brown Sugar a OBA. V rokoch 2010-2011 pôsobil na výletnej lodi, kde sa začal zaujímať o európske krajiny a stredomorskú kuchyňu. Venuje sa hlavne brazílskej, mexickej a talianskej kuchyni. Ovláda moderné technologické postupy, vrátane vákuového varenia. Od 1. decembra 2015 je súčasťou tímu našej reštaurácie Čierny orol.
Keďže v brazílskej kuchyni dominuje ľahkosť, v hlavných jedlách prevažuje hovädzie mäso, ryby a ryža. Nechýbajú špeciality, akými sú Moqueca – Morská ryba s kokosovým mliekom a čerstvou farebnou paprikou podávaná s ryžou, Bife Grelhado – Grilované hovädzie mäso podávané s ryžou a omáčkou Vinagrete, Vatapa – Ryba v kokosovo-chlebovom kréme, Copa Lombo- Dusená bravčová krkovička podávaná s opekanými zemiakmi, Coxa e sobre coxa de frango- Kuracie stehno s pomarančovou omáčkou podávané so zeleninovým kuskusom a ďalšie exotické jedlá. Atmosféru latinskej Ameriky približujú aj ryžové guľky, polievka z mletého hovädzieho mäsa, brokolicový i šošovicový krém.
[nggallery id=171]