Spoznať rakúsku kuchyňu budete môcť na sklonku februára. Jej vôňu a atmosféru prinesie do reštaurácie Čierny orol šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej Bystrici a podpredseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov Richard Cisár.
V minulosti u nás predstavil aj taliansku, švajčiarsku a bavorskú kuchyňu. Skúsený kuchár, ktorý je odborným garantom a porotcom medzinárodných súťaží, pôsobil ako šéfkuchár vo Viedni i v Mníchove.
Rakúska kuchyňa je veľmi podobná tej našej, často je ale spojená skôr s Viedňou, hoci obsahuje aj tradičné kuchárske umenie bývalého Rakúsko – Uhorska. Okrem samotných krajových špecialít je táto kuchyňa ovplyvnená najmä svojimi susedmi. Medzi najznámejšie jedlá bezpochyby patrí Viedenský rezeň (Wiener Schnitzel), Tirolské knedle (Tiroler Knödel) a Spätzle. Medzinárodne známe sú múčniky a sladkosti, najobľúbenejšími sú Mozartove gule, Apfelstrudel alebo Sachr torta.
Celosvetovo známa je viedenská káva. Po porážke Turkov pri Viedni v roku 1675, Franz Georg Kolschitzky skonfiškoval kávové zrná z opusteného tureckého tábora a otvoril prvú kaviareň. Jemu vďačíme aj za zvyk kávu sladiť a pridávať do nej mlieko. Z nealkoholických nápojov patria k najobľúbenejším bylinná limonáda Almdudler.
A čo Vás teda čaká v reštaurácii Čierny orol počas Dní rakúskej kuchyne 23.-25. februára? Variť sa bude Tekvicová krémová polievka-Kürbissuppe, Viedenský guláš s cibuľou-Wiener Gulasch, Viedenský teľací rezeň podávaný so zemiakovým šalátom-Wienerschnitzel, Tirolský knedlík z údeného mäsa- Tiroler Knödel. Nebude chýbať ani Štajerský šalát s vyprážanými kuracími nugetami- Backhendl Salat, Cisársky trhanec s pyré, Rakúsky tvarohový trhanec a iné špeciality.
Každý deň bude reštaurácia Čierny orol otvorená do 20.00 hod. Popoludní sa bude podávať pečené koleno a grilované marinované rebierka. K tomu tiež rakúske pivo.
Teší sa na Vás šéfkuchár Richard Cisár z hotela Dixon v Banskej Bystrici, žiaci a zamestnanci školy.