Ôsmy ročník Medzinárodných majstrovstiev v zručnostiach žiakov SOŠ v banskobystrickom kraji– FOUR FEST bol skutočne vydarený. Zmenou oproti minulým ročníkom bolo, že všetky súťaže sa konali v jeden deň – 11.júna. Súťaží sa zúčastnilo 100 mladých žiakov zo slovenských, českých, maďarských a poľských stredných škôl v odboroch kuchár, čašník, barman, barista, someliér, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik. Four Fest slávnostne otvoril riaditeľ našej školy PaedDr.Jaroslav Bagačka spolu s manažérkou Ing. Martinou Kuzmovou. Moderovania sa tento rok ujal profesionál Jožko Pročko.
Súťaže kuchárov, barmanov, obchodných pracovníkov kaderníčok a kozmetičiek, si mohli diváci pozrieť v priestoroch Dome kultúry. Mladí baristi a čašníci si zmerali zručnosti v hoteli Zlatý Býk, someliéri v priestoroch kaviarne Junior- Komplexu.
Na mladých kuchárov dozerali kvalifikovaní odborníci R.Cisár a J. Michna. Richard Cisár pracuje ako šéfkuchár banskobystrického hotela Dixon. Ján Michna je predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov SZKC. Slovenský zväz kuchárov a cukrárov svojim členom umožňuje účasť na kontinentálnych i svetových veľtrhoch, výstavách a súťažiach z oblasti gastronómie. Úlohou žiakov bolo pripraviť pokrmy z bravčového karé s kosťou. Pri kuchároch nie sú dôležité iba technologické postupy, špičkoví kuchári potrebujú niečo viac – cit pre kuchárske remeslo, ktorý mladým talentom nechýbal. Bolo na nich vidieť, že remeslo, ktorému sa učia, je pre nich zároveň koníčkom. Najlepšie si s touto úlohou poradil Michal Zeman zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. Na druhom mieste skončil Richard Hríbik zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica, tesne za ním náš žiak Martin Martinček. Mimoriadnu cenu za kreativitu získal žiak Roland Oláh z SOŠ Eger.
Obchodní pracovníci balili darčeky určené k svadobnému dňu. Odborná porota pozostávajúcej z členov tímu Tesca udelila prvé dve priečky študentkám domácej SOŠOS, prvé Michaele Púpalovej, druhé Annamárii Berkyovej. Tretia skončila žiačka Alexandra Szabó zo SOŠ Kazincbarcika.
Guľová sála kultúrneho domu patrila ženskej kráse, ktorú sa snažili vyzdvihnúť účesmi nadaní žiaci odboru kaderník, mejkapom mladé kozmetičky. Porotcami v týchto kategóriách boli Brani Gröhling z občianskeho združenia „Podporme remeslá” a Július Hospodár, ktorý sa stará o vizáž finalistiek v prestížnej súťaži krásy Miss Slovensko. Brani Gröhling, úspešný kaderník, vizážita, zakladateľ kaderníckych salónov Pierot, už desať rokov aktívne chodí po školách a stretáva sa nielen so študentmi, ale aj s učiteľmi. Organizuje vzdelávacie kurzy, buduje u žiakov hrdosť na remeslo, ktorá mnohým v dnes chýba. Usiluje sa ich presvedčiť, že ak sa vyučia za čašníka, kuchára, kaderníka, v profesionálnom živote je to rovnako cenné ako byť manažér. Aký by mal byť podľa Braniho dokonalý žiak: samostatný, presvedčivý, iniciatívny, trpezlivý,svetaznalý.
Kaderníci zo Slovenska, Poľska a Maďarska mali za 60 minút vytvoriť módny svadobný účes. Súťažiaci museli dodržať viacero podmienok, napr. dĺžka vlasov modelky 40-50 cm, použitie vlasovej podložky, príčesku a ozdoby. Porotcovia sledovali čistotu práce, módnosť, farebnosť účesov, oblečenie, celkový vzhľad. Úloha sa najlepšie vydarila Alexandre Fedákovej zo SOŠ Humenné, druhá skončila Nikola Kidalová, tiež SOŠ Humenné, tretia Jana Valtrová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Banská Bystrica. Mimoriadnu cenu udelili porotcovia Agáte Oleárovej zo SOŠ Bardejov.
Súťažiace v odbore kozmetik sa snažili kreatívne zvládnuť tému – extravagantné plesové líčenie. Porotcovia si všímali originalitu líčenia, hodnotili detaily líčenia očí, pier, celkový dojem, čistotu prevedenia. Prvé miesto získala Petra Pančíková zo SOŠ podnikania Banská Bystrica Na vznikajúcom druhom mieste skončila naša študentka Katarína Kúdelková, tretie miesto obsadila Darina Veľasová zo SOŠ Humenné.
V priestoroch kaviarne Zlatého Býka prebiehala súťaž voňajúca kávou, kategória baristov. Hlavným garantom bol prezident asociácie slovenských baristov, viacnásobný majster Slovenska v príprave kávy, Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov, ich znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Víťazom tejto kategórie sa stal Marek Svitek zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici, strieborné miesto získala Radka Pinková z Hotelovej akadémie Brezno, tretí skončil Andrej Sedláčik z trnavskej SOŠ obchodu a služieb. Mimoriadnu cenu za najlepší voľný napoj si odniesla naša žiačka Silvia Szabóová.
Čašníci v tomto ročníku Four Festu súťažili v Zlatom Býku . Mali pripraviť slávnostnú tabuľu k promóciám. Promócie, slávnostný akt odovzdávania bakalárskeho, magisterského alebo doktorského diplomu po úspešnom ukončení vysokoškolského štúdia, sú jednou z najvýznamnejších životných udalostí. Svoju predstavu, ako by mali vyzerať promočné slávnostné tabule predviedlo osem súťažných dvojíc. Odborná porota, na čele s riaditeľkou hotela Zlatý Býk Marcelou Csendesovou, hodnotila úpravu, eleganciu, kreativitu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Prvenstvo si odniesli súťažiaci Judit Molnár, Szilveszter Petyár zo SOŠ Eger, tesne za nimi skončili žiaci z Hotelovej akadémie Brezno Mirka Mensátorová a Kamil Dovala, tretie miesto patrí Alexandre Koós, Norbertovi Féherovi z Kazincbarciky.
V komornej atmosfére kaviarne Junior –Komplex prebiehala súťaž someliérov. Začiatky tejto profesie siahajú do 19. storočia, kedy vznikali prvé veľké hotely a luxusné reštaurácie, v ktorých bol somelier neodmysliteľnou súčasťou. Skutočný rozvoj tejto krásnej a náročnej profesie nastal v 60. a 70-tych rokoch minulého storočia. Pozícia someliera si v súčasnej gastronómii vyžaduje odborné vedomosti, ktoré sú založené na vedeckých poznatkoch a na ustavičnom pozorovaní vývoja a trendov v oblasti vinárstva (enológie) a gastronómie. Praktické schopnosti someliera spočívajú vo výbere, odporúčaní a správnom servírovaní vína a sektu a taktiež snúbenie jedla a vína. Kvalita a úroveň slovenských somelierov sa v posledných rokoch zvyšuje, o čom sa nás snažili presvedčiť mladí súťažiaci. Svoje vedomosti o víne prezentovali pri písaní testu, praktické schopnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Predsedníčkou poroty bola vynikajúca vinárka Janka Ďuríková. Prvý v tejto náročnej kategórii skončil Kami Konštek zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, druhá Angelika Benešová taktiež zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen, tretia Martina Zakuťanská z Hotelovej akadémie v Bardejove, ktorá zároveň získala mimoriadnu cenu poroty za originálne otváranie šumivého vína.
Na jednu z najobľúbenejších kategórií – barmanov si museli diváci počkať. Súťaž sa mohla začať až po skončení zápolenia mladých kuchárov. Hlavným porotcom bol ako po minulé roky Ján Majoroš. Chuť a vôňu nápojov hodnotila dvojčlenná chuťová komisia. Úlohou osemnástich súťažiacich bolo namiešať štyri drinky v časovom limite šiestich minút. Dekorácie si mohli súťažiaci pripraviť v určenom priestore a čase vopred, pod dohľadom technického komisára. Mladí barmani predvádzali svoje umenie pri tónoch modernej hudby. Prvé miesto si vymiešala Eva Pavelková Střední odborné učilište společného stravování Poděbrady, druhé Barbora Pekarková Střední odborné učiliště společného stravování Poděbrady, tretie náš barmanský nováčik Lucka Kovaľančíková.
Záverečné vyhodnotenie prebehlo v divadelnej sále kultúrneho domu . Pozvanie prijal predseda BBSK Marián Kotleba, primátor JUDr.Jozef Šimko, ktorí spolu s pánom riaditeľom PaedDr. Jaroslavom Bagačkom ocenili víťazov jednotlivých disciplín. Večer patrilo pódium slovenskej hudobnej scéne. Konkrétne kapele Petra Cmoríka, niekoľkonásobného držiteľa Zlatého slávika. Preslávili ho hity: Dážď, Premýšľam o tebe, Snáď nie je hriech, Mám ťa rád, Čo to znamená?, duet so Zuzkou Smatanovou Čo má prísť, príde. Zmysluplné texty, rytmická hudba priniesli všetkým zúčastneným umelecký zážitok.
Na záver patrí poďakovanie všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu 8.ročníka festivalu FOURFEST : organizačnému tímu pod vedením Ing. M.Kuzmovej, súťažiacim, ktorí nám predviedli svoje zručnosti, majstrom odborného výcviku, ktorí ich zručnostiam naučili, porotcom, partnerským školám z Čiech, Maďarska a Poľska, sponzorom, finančnej podpore Visegrad Fund a Banskobystrického samosprávneho kraja. A samozrejme vynikajúcemu zabávačovi, humoristovi, majstrovi improvizácie Jožkovi Pročkovi.
[nggallery id=135]