Svojimi zručnosťami sa 22. marca prezentovala prvá skupina žiakov z III. H triedy, študijného odboru hotelová akadémia. Ich úlohou bolo pripraviť dve porcie hlavného jedla v kombinácii s dvoma porciami múčnika alebo predjedla.
Niekoľko dní predtým losovali, aké jedlá budú variť, takže mali dostatočný čas na naštudovanie receptúry podľa správneho technologického postupu a zabezpečenie potrebných surovín.
Svojimi zručnosťami pri príprave pokrmov sa prezentovali žiačky: Dominika Balogová, Veronika Jakabová, Erika Rajtúková a Melinda Pavelková. Varili grilované bravčové karé s bryndzovým rizotom, konfitované kačacie prsia, tatarák, zajačie stehno so žemľovými knedľami, ale aj vanilkový krém, créme brullée i jablkový koláč s krémom patisserie. Hodnotila ich porota, zložená z vyučujúcich Ing. Anety Kmeťovej a Ing. Viery Urdovej.
„Hodnotili sme chuť, dodržanie základných technologických postupov, kalkuláciu pokrmov a organizáciu práce. Žiaci mohli získať maximálne dvadsať bodov a boli hodnotení známkou. Dve žiačky zvládli prezentáciu na výbornú, ostatné priemerne,“ povedala členka poroty a vyučujúca odborných predmetov Ing. Aneta Kmeťová.
Ďalej uviedla, že predmetová komisia odborných predmetov zavádza v treťom ročníku študijného odboru hotelová akadémia hodiny, kde žiaci prezentujú svoje zručnosti pri príprave pokrmov v rámci cvičení z technológie pokrmov. Takéto prezentácie, hodnotené porotou, sa organizujú už piaty rok. Ich cieľom je, aby žiaci predviedli získané vedomosti a zručnosti, samostatnosť, zodpovednosť pri príprave kvalitného pokrmu, ale aj zistenie nedostatkov a rezerv.
Tešíme sa prezentáciu ďalšej skupiny našich hotelákov, ktorá bude 5. apríla.
[nggallery id=187]