Naši dobyli egerské hradby

2. ročník Týždňa slovenskej kuchyne v Egri bol mimoriadne úspešný. Symbolicky sme dobyli starobylé hradby egerského hradu a výborne reprezentovali školu i slovenskú gastronómiu. Štvorica žiakov SOŠOS Erik Miadok, Ondrej Rapčan, Silvia Szabóová a Mariana Spodniaková, vedení MOV Juditou Melišíkovou a šéfkuchárom Čierneho orla Jaroslavom Švagerkom varili v jedálni partnerskej školy počas celého uplynulého týždňa.

Na otvorení akcie sa zúčastnil veľvyslanec Slovenskej republiky v Budapešti Rastislav Káčer s manželkou, zástupca pána veľvyslanca Metod Špaček, predstavitelia samosprávy, podnikateľských subjektov a niekoľko celoštátnych a miestnych médií.

Jeho excelencia, pán veľvyslanec vyzdvihol vzájomnú spoluprácu škôl ako príklad aktivity zdola, ktorá vychádza z prirodzeného záujmu, potrieb i priateľských vzťahov. Tejto spolupráci, ako i ďalším aktivitám v cezhraničnom partnerstve vyjadril podporu a ďalšiu pomoc. Riaditeľ partnerskej školy Prof. Dr. Joachim Vasas upriamil pozornosť na široký záber a množstvo rozbiehajúcich sa aktivít i na Týždeň maďarskej kuchyne, ktorý sa uskutočnil v Rimavskej Sobote. Riaditeľ SOŠ obchodu a služieb PaedDr. Jaroslav Bagačka charakterizoval podujatie FOURFEST – Euroakademik Gastro, ktoré spája stredné odborné školy v stredoeurópskom regióne, obzvlášť v rámci Višegrádskej skupiny.

Účastníci otvorenia podujatia si prezreli priestory praktického vyučovania, pamätihodnosti mesta i školskú vínnu pivnicu.

Podľa slov majsterky OV Judity Melišíkovej počas týždňa varili v priemere 130 jedál (polievka + 2 hlavné jedlá denne). Nebývalý úspech mali najmä bryndzové pirohy, ktoré sú považované za typické jedlo slovenskej kuchyne. Nechýbal však ani Jánošíkov vrkoč, Liptovské hole či pstruh. Nadšení stravníci už počas týchto dní sa zaujímali o jedálny lístok na budúci rok. Samozrejme okrem práce bol pre našich žiakov a zamestnancov pripravený bohatý program v ktorom nechýbala návšteva baziliky, hradu, termálneho kúpaliska Egerszalók či vinárenskej atrakcie v Údolí krásnej panej.

Záverom ostáva len veriť, že plody partnerskej spolupráce budú čoraz zrelšie a sladšie. V každom prípade táto reprezentácia školy i Slovenska sa vydarila a pri všetkej skromnosti treba povedať, že konkurenčné školy v meste či regióne môžu len s obdivom a uznaním zatlieskať. Všetkým zúčastneným patrí úprimné poďakovanie.

[nggallery id=79]