Návšteva vskutku historická

Tak nejako by sa dala nazvať pracovná cesta šéfkuchára 5- hviezdičkového hotela Sani Asterias  na Chalkidikách  u nás v Rimavskej Sobote.

Spolu s manažérom  tohto hotela boli hlavnými aktérmi dní gréckej kuchyne.

Ioannis Parikos je držiteľom Michelinovej hviezdy a ocenenia Zlatá čapica, ,patrí medzi najlepších gréckych a európskych kuchárov. V prevádzke Čierny orol pripravoval  menu v ktorom dominovali morské plody, chobotnica, grécky šalát či musaka. Spolu s manažérom Kevinom Kainzom sa snažili ukázať niektoré zručnosti v príprave stredomorských špecialít, v obsluhe, či manažovaní zariadenia. Podľa ich slov nie je dôležité, či ide o popredný hotel alebo školskú reštauráciu, všade sa dá pracovať moderne, dôsledne, dynamicky s chuťou.

Kevin na prezentácii hotelov na Chalkidikách zvýraznil dôležitosť letnej prázdninovej praxe v zahraničí. Nie kvôli slnku či peniazom, ale kvôli zdokonaľovaniu zručností, pracovným návykom a tiež zlepšeniu v používaní anglického jazyka. Prax na tomto lukratívnom mieste prináša možnosť práce od kuchyne a baru až po recepciu a prácu animátora. Letenky, stravu, ubytovanie hradí grécky hotel. Prezentácia bola tiež príležitosťou na motiváciu žiakov, ktorých apatia často privádza k zúfalosti. Prácu podľa Ioannisových slov musíme milovať a mať tiež dobrých spolupracovníkov.

Grécke dni v našej škole určite zaujali. Poďakovanie patrí všetkým, vrátane našich mladých kolegýň, ktoré úspešne tlmočili.

Skutočný význam  podujatia však doceníme až keď sa nám podarí využiť poznatky, nápady, rady, všeobecne obľúbené jedlá zaraďovať do jedálneho lístka. Zdynamizovať a zmodernizovať chod  prevádzky.

Aj o toto nám musí ísť.

Pozn.Médiá k dňom gréckej kuchyne:

Nový čas 19. 1. Strana 7

Rimava-článok a video

Markíza- hlavné správy 18.1.

GTV- týždenník č. 5

[nggallery id=55]