Naša škola vychováva budúcich pracovníkov v gastronómii, kuchárov, čašníkov, hotelových pracovníkov, preto bola zorganizovaná odborná exkurzia.
O exkurziu žiaci prejavili veľký záujem, a tak sme 25.1.2020 napriek tomu, že bola sobota nastúpili do autobusu smer Bratislava. Konal sa tam Medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro Bratislava 2020. Veľtrh je určený hlavne gastronómii, a tak sme si prehliadli nové moderné zariadenia pre stravovacie prevádzky, novinky a trendy v príprave jedál.
Naše chuťové a čuchové bunky sme uspokojili pri stánkoch, kde ponúkali svoje výrobky prevažne Slovenský výrobcovia. Našli sme aj dve firmy z Rimavskej Soboty – RISO a TAURIS . Viacerí vystavovatelia predvádzali výrobu svojich produktov ako napr. výrobu syrových nití. Ponúkali na ochutnávku svoje výrobky, ktoré si bolo možné aj zakúpiť.
Mali sme možnosť vidieť mnohé exotické a zaujímavé suroviny, s ktorými sa bežne nestretávame. V kávovom mestečku sme si mohli rozšíriť obzory v oblasti prípravy kávy, jej praženia a aj pestovania. Takou novinkou bola aj káva, ktorú pred pár mesiacmi uviedla na trh speváčka Lucia Bíla /mimochodom je výborná/.
Zaujali nás aj sprievodné akcie ako finále súťaže kuchárov seniorov „MAJSTER KUCHÁR SR 2019/2020“, kde sme stretli našich známych porotcov z Fourfestu, live cooking schow v podaní kuchárov z Čiech a Írska. V hale D1 sme s obdivom sledovali profesionálnu barmanskú súťaž v kategórii FLAIR s medzinárodným zastúpením MASTER CUP 77 2020.
Exkurzia sa vydarila a domov sme sa vracali plný zážitkov, dojmov, ale aj informácií o nových trendoch v gastronómii.
Bc. Z.Chamulová