Odborná exkurzia – Danubius Gastro Bratislava 2020

Naša škola vychováva budúcich pracovníkov v gastronómii, kuchárov, čašníkov, hotelových pracovníkov, preto bola zorganizovaná odborná exkurzia.

O exkurziu  žiaci prejavili veľký záujem, a tak sme 25.1.2020 napriek tomu, že bola sobota  nastúpili do autobusu smer Bratislava. Konal sa tam Medzinárodný veľtrh gastronómie  Danubius Gastro Bratislava 2020. Veľtrh je určený hlavne gastronómii, a tak sme si prehliadli nové moderné  zariadenia pre stravovacie prevádzky, novinky a trendy v príprave jedál. 

Naše chuťové a čuchové  bunky sme uspokojili pri  stánkoch, kde ponúkali svoje výrobky prevažne Slovenský výrobcovia. Našli sme aj dve firmy z Rimavskej Soboty – RISO a TAURIS . Viacerí vystavovatelia  predvádzali  výrobu svojich produktov  ako napr. výrobu syrových nití. Ponúkali na ochutnávku svoje výrobky, ktoré si bolo možné aj zakúpiť.

Mali sme možnosť vidieť mnohé exotické a zaujímavé suroviny, s ktorými sa bežne nestretávame. V kávovom mestečku sme si mohli rozšíriť obzory v oblasti prípravy kávy, jej praženia a aj pestovania. Takou novinkou bola aj káva, ktorú pred pár mesiacmi uviedla na trh speváčka  Lucia Bíla /mimochodom je výborná/.

Zaujali  nás aj  sprievodné akcie  ako finále súťaže kuchárov seniorov „MAJSTER KUCHÁR SR 2019/2020“, kde sme stretli našich známych porotcov z Fourfestu, live cooking schow v podaní kuchárov z Čiech a Írska. V hale D1 sme s obdivom sledovali profesionálnu barmanskú súťaž v kategórii FLAIR s medzinárodným zastúpením MASTER CUP 77 2020.

Exkurzia sa vydarila a domov sme sa vracali plný zážitkov, dojmov, ale aj informácií o nových  trendoch v gastronómii.

Bc. Z.Chamulová