Odbornej exkurzie do súkromného pivovaru KALTENECKER v Rožňave sa 2.11.2011 zúčastnili študenti I.T, I.M a II.M triedy pomaturitného štúdia hygiena potravín, spolu so študentami I.S triedy odboru spoločné stravovanie.
Exkurziu zorganizovala Ing. Elena Kľúčovská a spolu s ňou žiakov sprevádzali MVDr. Zuzana Matúšová, Ing. Jana Spodniaková a Ing. Július Slovenčák.
KALTENECKER patrí medzi malé rodinné pivovary. Bol založený v roku 1997 v novopostavenej budove určenej na tento účel.
V pivovare mali študenti možnosť oboznámiť sa s technológiou výroby piva. Pri výrobe sa používajú základné suroviny ako je slad, chmeľ, voda a pivovarské kvasnice. CO2 nachádzajúci sa v pive vzniká čisto biochemickým procesom.
Súčasťou pivovaru je aj reštaurácia KALTENECKER ponúkajúca ucelený sortiment čapovaných a fľaškových pív vlastnej produkcie. V pivovare sa vyrábajú značky Kaltenecker Kras a Brokát. Vyrábajú sezónne aj špeciality ako napr. Zázvorové pivo s medom, Višňové pivo, Vanilkové atď. Raz ročne vyrábajú 27o – Brokát 27 old beer, Tieto pivá nie sú pasterizované, sú bohaté na pivovarské kvasnice, vitamíny skupiny B a ďalšie výživné látky.
Exkurzia bola doplnená návštevou neďalekého kaštieľa v Betliari.