Zručnosti počas štúdia preverili maturitné skúšky, ktoré prebiehali od 24. do 26. apríla. Praktickú časť odbornej zložky skladalo 12 žiakov V.H, študijného odboru hotelová akadémia. Forma A „Praktická realizácia a predvedenie komplexnej úlohy“ zahŕňala šesť úloh.
Počas prvého dňa museli maturanti zvládnuť zručnosti v účtovnom programe OMEGA, v počítačových programoch HOREC, BLUEGASTRO a vedieť napísať obchodný list. Počas ďalších dvoch dní ich čakali skúšky z technológie a obsluhy. Témou technológie bola medzinárodná kuchyňa, ktorú si vyžrebovali dopredu. V rámci nej pripravovali špecialitu a tanierový dezert, čo prezentovali pred skúšobnou komisiou. Zručnosti v obsluhe prebiehali v zariadení JUNIOR KOMPLEX.
„Žiaci museli preukázať zručnosti vo flambovaní, tranšírovaní, dekantácii červeného vína, príprave miešaných nápojov i rôznych druhoch kávy. Zhotovovali aj slávnostnú tabuľu na tému Kultúra a umenie v regióne,“ poznamenala odborná garantka a členka skúšobnej komisie Ing. Viera Urdová.
Marta Kanalová