Cyprus je vyhľadávaná dovolenková destinácia. Práve tam v priestoroch luxusného 5* hotela Adams Beach Hotel praxujú naši žiaci. Tento rok prebieha zahraničná prax od mája do októbra, a to v dvoch turnusoch., pričom každý z jedenástich žiakov pracuje v hoteli 3-4 mesiace. Získavajú skúsenosti na pozícii čašník, barman, kuchár, starajú sa aj o bazény.
Naši žiaci obsluhujú aj na banketingových akciách, akými sú svadby, narodeniny či krstiny. Tam získajú zručnosti, ktoré v našom meste nemôžu nadobudnúť, pretože tieto akcie majú vyššie počty hostí,“ podotkla koordinátorka zahraničnej praxe Ing. Monika Brezovická, ktorá bola v septembri vyslaná na pracovnú cestu na grécky Cyprus. Riaditeľ hotela Demetris Tsingis a manažéri Kassianos Peracha a Adamos Andreou jej ukázali všetky reštaurácie i prebiehajúce banketingové akcie. Zároveň sa dohodli na podmienkach spolupráce na ďalší školský rok. 5* Adams Beach Hotel má 340 zamestnancov a kapacitu vyše 1000 hostí.
„Naši praxujúci žiaci majú ubytovanie a stravovanie zadarmo, veľmi dobré pracovné prostredie, sú tam aj vynikajúce kolegiálne vzťahy. Ihneď ich prijali do kolektívu. Naučia sa byť samostatní, zodpovední, získajú pracovné návyky, zdokonalia sa v praktických zručnostiach, ale aj v anglickom jazyku. S hosťami hovoria aj po maďarsky, nemecky, niektorí sa naučili základy gréčtiny,“ povedala Ing. Monika Brezovická.
Michaela Farbáková a Peter Oliver Rajnák z V.H sa uchytili v barmanstve a skvele miešajú drinky. Už teraz sa tešia na súťaž FOURFEST. Beáta Bialová (V.H) a Lívia Drobňaková (II.H) servírujú drinky a drobné občerstvenie hosťom na pláži. Melánia Gruľová a Daniel Brindzák zo IV.H pracujú ako čašníci v reštaurácii Atlantis. Martin Vetrák z nadstavbového štúdia získal nové zručnosti na pozícii kuchár. Osobitné uznanie si zaslúžia Eugen Radič a Samuel Vilhan z V.H, ktorí výborne zvládli obsluhu v jednej z najnáročnejších reštaurácií hotela, kde sa denne otočí aj 500 hostí. Ich spolužiak Jakub Podstavek je tu už druhú sezónu, v júli bol vyhodnotený za najlepšieho zamestnanca mesiaca.
„Našim hotelákom sa na zahraničnej praxi veľmi páči. Už sa tešíme na ďalšiu spoluprácu s vedením hotela,“ uzavrela Ing. Monika Brezovická. Dodala, že možnosť zahraničnej praxe nie je len pre hotelovú akadémiu, ale aj pre učebné odbory čašník-servírka, kuchár a nadstavbárov.
Marta Kanalová