Od 5. do 7. apríla prebieha v priestoroch učebne stolovania našej školy trojdňový baristický kurz. Jeho lektorom je Stanislav Cibuľa, niekoľkonásobný barista SR, absolútny víťaz BARISTA OPEN 2010/2011 v Prahe a účastník mnohých medzinárodných súťaží v príprave kávy a technike Latte Art. V rokoch 2012-2014 bol koordinátorom SCAE (Speciality Coffee Association) pre Slovenskú republiku.
O baristický kurz prejavilo záujem desať študentov. Ako povedal akreditovaný a medzinárodný lektor Stanislav Cibuľa, každoročne je o takýto kurz veľký záujem. Žiaci sa počas troch dní zoznámia s históriou, odkiaľ pochádza káva, ako sa pestuje a spracováva, aký je jej účinok na ľudský organizmus. Oboznámia sa s kávovými zrnami, kávovou terminológiou a ukážkou praženia zelených kávových zŕn.
„V praktickej časti študenti pripravujú rôzne druhy kávových nápojov, učia sa speňovať mlieko, dodržiavať hygienu za barovým pultom, správne manipulovať s kávovarom a mlynčekom na kávu, oboznamujú sa s problematikou prípravy názvoslovia v kaviarňach, ako sa pomenúvajú jednotlivé kávy, ako majú vyzerať,“ povedal S. Cibuľa, ktorý sa vždy rád učil nové veci a trendy v gastronómii. Najviac zo všetkých odvetví ho však oslovila baristika a práca s kávou ako takou. Všetkým, ktorí si myslia, že príprava kávy je len od tom, že kávu zalejem, odporúča navštíviť baristický kurz.
V závere kurzu jeho účastníci absolvujú písomný test z teoretických vedomostí a praktickú skúšku, pričom musia samostatne pripraviť kávový nápoj, ktorý si vylosujú. Úspešní dostanú certifikát akreditovaný Ministerstvom školstva SR a certifikát s medzinárodnou platnosťou. Kurz im pomôže lepšie sa uplatniť na trhu práce nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
[nggallery id=190]