Richard Cisár prináša vôňu a chuť rakúskej kuchyne

V našej reštaurácii Čierny orol prebiehajú od 23. do 25. februára Dni rakúskej kuchyne. Podávajú sa jedlá ako Viedenský teľací rezeň (Wiener Schnitzel) so zemiakovým šalátom, tekvicová krémová polievka s tekvicovým olejom (Kürbissuppe), domáca paštéta i rakúsky tvarohový trhanec.

Nechýba ani Štajerský šalát s vyprážanými kuracími nugetami- Backhendl Salat, Viedenský guláš s cibuľou-Wiener Gulasch, Tirolský knedlík z údeného mäsa- Tiroler Knödel a iné špeciality. Vôňu, chuť a atmosféru rakúskej kuchyne prináša do reštaurácie Čierny orol šéfkuchár Hotela Dixon v Banskej  Bystrici a podpredseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov Richard Cisár. V minulosti u nás predstavil aj taliansku, švajčiarsku a bavorskú kuchyňu. Jedlá spolu s ním pripravujú žiaci a zamestnanci školy.

„Rakúska kuchyňa je regionálna. Pri príprave jedál používajú gazdovské suroviny z vlastného chovu. Všetko, od mäsa cez poľnohospodárske produkty, si dochovajú a dopestujú na farmách, a potom si to pripravujú. Je to vlastne domáca strava. Mne veľmi chutia tiroské knedle s údeným mäsom, slaninou na kyslej kapuste, viedenský rezeň, ale aj viedenský guláš je vynikajúci. Rakúska kuchyňa je blízka našej kuchyni,“ povedal Richard Cisár.

Skúsený kuchár, ktorý je odborným garantom a porotcom medzinárodných súťaží, pôsobil aj v zahraničí. Dva roky pracoval ako šéfkuchár v Zürichu, tri roky v Mníchove a rok vo Viedni.

„Rakúšania sú ďaleko pred nami, čo sa týka technologickej vyspelosti kuchýň a gastronómie. V Rakúsku je turizmus na vysokej úrovni a má tradíciu. Sú tam rodinné podniky, ktoré sa dedia z generáciu na generáciu. Aj k hosťom majú profesionálny prístup,“ prezradil Richard Cisár.

Počas Dní rakúskej kuchyne je každý deň reštaurácia Čierny orol otvorená do 20.00 hod. Popoludní sa podáva pečené koleno a grilované marinované rebierka. K tomu tiež rakúske pivo. Nenechajte si ujsť špeciality rakúskej kuchyne.

[nggallery id=179]