Šiesty ročník FOUR FESTU

V dňoch 13. – 14. júna SOŠ obchodu a služieb  v Rimavskej Sobote, pod  záštitou predsedu BBSK  Vladimíra Maňku a ministra školstva Dušana Čaploviča, zorganizovala šiesty ročník podujatia Four Fest EUROAKADEMIK GASTRO 2013, ktoré má meno nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Stodvadsať študentov stredných odborných škôl z Čiech, Maďarska, Poľska, Ukrajiny a z rôznych častí Slovenska súťažilo vo svojich odboroch priamo pred očami divákov.

Four Fest 2013  v rimavskosobotskom Dome kultúry slávnostne otvoril  riaditeľ SOŠ obchodu a služieb  PaedDr. J.Bagačka a Ing. M.Martiš vedúci odboru vzdelávania a kultúry Úradu BBSK.

Prvý deň patril ukážke zručností kuchárov, cukrárov, čašníkov, obchodných pracovníkov. Mladí kuchári, pod dozorom šéfkuchárov V.Artza a P.Kulhányho, pripravovali pokrmy zo pstruha. Najlepšie si s touto úlohou poradil Lukáš Guzman zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. Zástupca rimavskosobotskej SOŠOS Ondrej Rapčan skončil druhý, dokonca si odniesol aj tretie miesto za filetovanie. Porota  udelila aj mimoriadnu cenu – za nezvyčajnú techniku vykosťovania ryby, získal ju študent z Egru Imre Telek.

Cukrári vytvárali misu dezertov a skulptúru na tému  Deň detí. Porota na čele s najlepšou  slovenskou cukrárkou Mgr .J. Zaukolcovou vyhodnotila za najlepšie cukrárky Dominiku Soligovú a Kristínu Bačíkovú zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Zvolen. Spojená škola z Rimavskej Soboty získala tretie miesto, zásluhou Tatiany Gőrgyovej a Renáty Kováčovej.

Čašníci súťažili v maďarskom Ózde, vytvárali slávnostnú tabuľu na romantickú večeru. Odborná porota hodnotila úpravu, eleganciu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Prvenstvo si odtiaľ priniesli Katarína Račáková a Marián Tószegi zo SOŠOS Rimavská Sobota.

Obchodní pracovníci balili darčeky ku Dňu matiek, prvé dve miesta patrili študentkám domácej SOŠOS Michaele Púpalovej a Antónii Kalocsaiovej. V prezentácii firmy a tovaru súťažili dve družstvá, z Kolína a Rimavskej Soboty. O niečo lepší, suverénnejší výkon podali súťažiace z Kolína.

Prvý súťažný deň ukončil koncert rapera Egga a DJ Poppera, s tanečným doprovodom  Hip-Hop fakulty Johnyho Mečocha. Predviedli obrovskú trojhodinovú show spojenú s autogramiádou  a fotením. Tínedžeri si skutočne prišli na svoje.

14. júna, v krásny slnečný deň, pokračovali v kultúrnom dome divácky veľmi atraktívne súťaže barmanov, kaderníkov a kozmetikov. Úlohou barmanov bolo počas šiestich minút namiešať štyri drinky. Hlavným porotcom bol český barman Láďa David, všímal si predovšetkým technické prevedenie, prípravu nápoja, dekoráciu, podávanie nápoja. Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia. Spomedzi dvadsiatich barmanov sa najviac darilo Markéte Millerovej z Poděbrad. Gabriela Lobová z rimavskosobotskej SOŠOS však získala špeciálnu cenu za najlepší obchodný názov nápoja WAW.

Pri príprave denného účesu budúce kaderníčky opäť porazil Gabriel Porteleki, študent SOŠOS Rimavská Sobota. V tvorbe večerného účesu  „Kráľovná plesu“  najviac porotu očaril účes Dominiky Krivjančinovej  zo  SOŠ v Humennom.

Kozmetičky predviedli líčenie nevesty. V tejto kategórii  vyhrala Andrea Haburajová zo Strednej odbornej školy v Humennom. Porota však ocenila aj Petronelu Fazekasovú zo SOŠOS Rimavská Sobota.

V priestoroch Zlatého býka si zmerali svoje zručnosti baristi a someliéri. Každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť štyrom chuťovým komisárom v priebehu 15 minút štyri rovnaké espressá, štyri rovnaké kapučína a štyri rovnaké voľné  nápoje na báze espressa. Pri príprave káv sa hodnotila chuť kávy, prezentácia nápoja, baristická technika, kreativita, komunikatívnosť, ale aj osobné vystupovanie. Hlavným hodnotiacim komisárom bol Stanislav Cibuľa. Prvé miesto obhájil minuloročný víťaz Marek Galko zo SOŠ obchodu a služieb Žiar nad Hronom, druhé miesto si v konkurencii baristov vyslúžila Monika Nociarová zo SOŠOS Rimavská Sobota.

V komornej atmosfére prebiehala súťaž someliérov, ktorí  svoje vedomosti o víne prezentovali pri písaní testu, praktické schopnosti pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Najlepším someliérom sa stal Kamil Konštek zo zvolenskej strednej školy.

Po skončení súťaží v poobedňajších hodinách  prebehlo slávnostné vyhodnotenie. Oživením  programu bolo vystúpenie detí z Materskej škôlky P.Dobšinského a barmanská show porotcu L.Davida. Výsledky vyhlasoval Radek Číla, ktorý moderoval súťaže kuchárov, barmanov, a popri tom dohliadal na výbornú organizáciu podujatia, ktorú ocenil aj Ing. M. Martiš. Pozvanie na záverečné vyhodnocovanie  prijal  Ing.I.Stankovský, vedúci služobného úradu Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu. Vyslovil uznanie pedagógom, majstrom  za prípravu študentov, vyzdvihol význam podujatí tohto typu.

Riaditeľ usporiadateľskej školy Jaroslav Bagačka po slávnostnom vyhodnotení skonštatoval, že z Four Fest-u 2013 bolo cítiť mladosť, radosť a krásu. Šiesty ročník podujatia bol  vydarený a úspešný, i z pohľadu umiestnenia našich študentov na víťazných priečkach.

A. H.

[nggallery id=74]