Po dlhšej prestávke Vám naša škola –držiteľ Diplomu sv. Vavrinca ponúka tradičné dni či týždne národných kuchýň.
V dňoch od 12.-14. februára sa Vám s modernou slovenskou kuchyňou predstaví šéfkuchár Hotela Dixon a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov Richard Cisár. V spolupráci so žiakmi, majstrami a zamestnancami školy uvedie slovenskú kuchyňu v modernom šate. Bude sa pridŕžať tradičných surovín ( zemiaky, kapusta, strukoviny, teľacina, hovädzina a pod. ) avšak pripraví rôzne špeciality s využitím moderných technológií, trendov, postupov.
V ponuke budú napríklad:
- domáca huspeninka s bylinkovým vinagrétom
- šošovicová polievka s údenou klobásou
- konfitované hovädzie líčka na divokom korení, bryndzové krupoto
- zemiakové šúľance s dusenou kyslou kapustou a pod.
Richard Cisár je dlhoročným externým expertom našej školy, od februára bude školiteľom našich deviatich zamestnancov v rámci projektu so zameraním na sektorové zručnosti je, tiež externým poradcom pre technologické zariadenie v kuchyni Junior komplex ( Mladosť).
Ďalší starý známy – Josef Pepa Zalabák nám od 18.-22. februára predstaví tradičnú českú kuchyňu.
V ponuke nájdete:
- staročeskú kulajdu s houbama
- jihočeský kotouč z vepřového bůčku
- domácí česká svíčková, karlovarské knedlíky
- Švejkův talíř
- trhance s ovocným přelivem
Pepa Zalabák je majster odbornej výchovy v partnerskej škole v Poděbradoch. Venuje sa tradičnej českej kuchyni a tiež ázijskej kuchyni. V minulosti varil aj pre anglickú kráľovnú na Pražskom hrade.
Týždne slovenskej a českej kuchyne, verme, že prinesú nové vedomosti, zručnosti, skúsenosti pre našich žiakov a pedagógov. Zároveň sú aj naším príspevkom k 100. výročiu vzniku Československa. Masaryk so Štefánikom určite budú fandiť našim aktivitám.
– b –