Slovensko- České týždne kuchýň, Rišo a Pepa opäť v akcii

   Po dlhšej prestávke Vám naša škola –držiteľ Diplomu sv. Vavrinca ponúka tradičné dni či týždne národných kuchýň.

   V dňoch od 12.-14. februára sa Vám s modernou slovenskou kuchyňou predstaví šéfkuchár Hotela Dixon a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov Richard Cisár. V spolupráci so žiakmi, majstrami a zamestnancami školy uvedie slovenskú kuchyňu v modernom šate. Bude sa pridŕžať tradičných surovín ( zemiaky, kapusta, strukoviny, teľacina, hovädzina a pod. ) avšak pripraví rôzne špeciality s využitím moderných technológií, trendov, postupov.

V ponuke budú napríklad:

  • domáca huspeninka s bylinkovým vinagrétom
  • šošovicová polievka s údenou klobásou
  • konfitované hovädzie líčka na divokom korení, bryndzové krupoto
  • zemiakové šúľance s dusenou kyslou kapustou a pod.

Richard Cisár je dlhoročným externým expertom našej školy, od februára bude školiteľom našich deviatich zamestnancov v rámci projektu so zameraním na sektorové zručnosti je, tiež externým poradcom pre technologické zariadenie v kuchyni Junior komplex ( Mladosť).

   Ďalší starý známy – Josef Pepa Zalabák nám od 18.-22. februára predstaví tradičnú českú kuchyňu.

   V ponuke nájdete:

  • staročeskú kulajdu s houbama
  • jihočeský kotouč z vepřového bůčku
  • domácí česká svíčková, karlovarské knedlíky
  • Švejkův talíř
  • trhance s ovocným přelivem

Pepa Zalabák je majster odbornej výchovy v partnerskej škole v Poděbradoch. Venuje sa tradičnej českej kuchyni a tiež ázijskej kuchyni. V minulosti varil aj pre anglickú kráľovnú na Pražskom hrade. 

Týždne slovenskej a českej kuchyne, verme, že prinesú nové vedomosti, zručnosti, skúsenosti pre našich žiakov a pedagógov. Zároveň sú aj naším príspevkom k 100. výročiu vzniku Československa. Masaryk so Štefánikom určite budú fandiť našim aktivitám.

             – b –