SOMELIERSKY KURZ

 

1V priebehu minulého týždňa sa v našej škole po prvýkrát uskutočnil kurz JUNIOR SOMELIER.

Od 21. do 23. marca sa v priestoroch kaviarne Junior Komplexu stretávali študenti odboru Hotelová akadémia, vyučujúce odborných predmetov, ako aj  majsterky odbornej výchovy, aby si rozšírili svoje znalosti o víne, a zároveň nadobudli praktické zručnosti v servise a dekantácii vína.

Kurz viedla pani Beáta Vlnková, prezidentka Asociácie somelierov Slovenskej republiky. Vďaka jej zaujímavým prednáškam mali účastníci príležitosť oboznámiť sa s profesiou someliera, nadobudnúť teoretické znalosti o víne, vinárstve, vinohradníctve,  odrodách viniča hroznorodého, o technológii spracovania hrozna, výrobe vína, ako aj naučiť sa zručnostiam v dekantovaní a servírovaní vína.

Prednášky boli spojené s prezentáciou a degustovaním dvadsiatich druhov vín, vďaka čomu prítomní mali možnosť naučiť sa rozpoznávať senzorické vlastnosti vína a priučiť sa zásadám snúbenia jedla s vínom.

Trojdňový kurz bol ukončený skúškou, ktorá pozostávala z teoretickej časti – písomného testu, a z praktickej časti –  dekantácie a servisu vína. Všetci účastníci skúšku úspešne absolvovali a obdržali certifikát Somelier junior.