12. júna, deň pred začatím podujatia Four Fest Euroakademik Gastro, sa uskutočnil na nádvorí Čierneho orla 1. ročník zábavno-súťažného podujatia s názvom „ SOŠOS halušky”. Príprava akcie začala už predpoludním, veď bolo potrebné nachystať kotlíky, pracovné stoly, potrebné suroviny, kuchynské náradie, aby sa súťažiaci mohli pustiť v príjemnej atmosfére do práce. Všetky organizačné veci zabezpečoval garant akcie, náš kolega Mirko Slovák. Do varenia sa okrem domáceho družstva pod vedením pani Baloghovej, zapojili tri družstvá reprezentujúce Maďarsko (Kazincbarcika), Česko (Poděbrady), Ukrajina (Užhorod ). Presne o druhej sa spustili stopky. Čistenie zemiakov, ich strúhanie, príprava cesta, hádzanie halušiek do vriacej vody, praženie slaninky,… No, veru, súťažiaci sa zapotili. Ich úlohou bolo, čo najrýchlejšie navariť halušky z troch kilogramov zemiakov, a potom z nich dva kilá zjesť. Na varenie dohliadala porota pozostávajúca z troch členov Matice slovenskej. Porotcovia hodnotili: čas prípravy halušiek, rýchlosť ich zjedenia, dodržiavanie hygieny pri práci a samozrejme vzhľad i chuť. Najrýchlejšie navarilo družstvo z Ukrajiny, najlepší čas v jedení malo domáce družstvo. Celkovým víťazom 1.ročníka „ SOŠOS halušiek” sa stali NAŠI. Atmosféru zápolenia spríjemňovala svojim moderovaním kolegyňa Helena Chrenková. Po skončení súťaže mali aj diváci možnosť ochutnávky. Úspechom je, že sa nezvýšila ani jedna haluška. Akcia dopadla nečakane výborne, vystihujú ju slová: zábava, úsmev, príjemné vône. Dúfame, že podujatie prípravy typického národného jedla zúčastnených krajín Four Festu sa stane príjemnou tradíciou. Takže možno o rok sa uvidíme na akcii s názvom „ SOŠOS halászle” , či „ SOŠOS boršč” . Nechajme sa prekvapiť!
A. H.
[nggallery id=72]