11. jún bude patriť opäť súťaženiu! Talenty stredných odborných škôl si zmerajú svoje zručnosti počas ôsmeho ročníka festivalu Fourfest. Medzinárodné majstrovstvá Banskobystrického kraja v zručnostiach žiakov SOŠ finančne podporil Visegrad Fund. Deň pred samotnými súťažami už obvykle patrí sprievodným akciám.
V priestoroch školy prebiehali športovo-zábavné aktivity: priateľský volejbalový zápas študentov našej školy s družobnou školou z Kolína a nová netradičná súťaž kameň- papier– nožnice, v ktorej zvíťazil žiak prvého ročníka hotelovej akadémie Peťo Borláš.
Na nádvorí Čierneho orla štyri trojčlenné družstvá /domáca SOŠOS, SOŠ Tornaľa, SOŠ Eger, Gymnázium I.Kraska / súťažili vo výrobe a pečení klobás. Ich úlohou bolo pripraviť klobásy z 5 kg mäsa. Od 10 ºº sa roztočili mlynčeky na mäso. Pomleté mäso premiešali pracovité ruky majstrov so základnými surovinami /soľ, cesnak, sladká, štipľavá paprika, mleté čierne korenie…/ podľa vlastných receptúr. Následne pripravenú zmes plnili do bravčových čriev. Tak vznikli krátke, dlhšie, tenšie i hrubšie klobásy, ktoré sa potom piekli. Vôňa pečených klobások, tóny ľudovej hudby prilákali aj mnohých okoloidúcich. Päťčlenná porota pozostávajúca z dvoch kuchárov maďarských škôl a troch členov Matice slovenskej ,hodnotila okrem samotnej chuti aj vôňu, vzhľad, samotnú výrobu klobás a hygienu práce. Približne o 13 ºº vyriekla záverečný verdikt. Pán Ladislav Kiss, predseda poroty, sa nakoniec rozhodol nevyhlásiť víťaza. Zhodnotil klady, nedostatky každého družstva. Poradil súťažiacim, čo je pri príprave klobás dôležité: pomer mäsa a mastných častí / 60% – 40% /, 2- krát pomleté mäso, vopred premiešané koreniny v správnom pomere. Hygienu počas súťaže najlepšie dodržiavali gymnazisti. Chuťovo najvyváženejšia bola klobáska maďarského družstva, ktoré použilo na prípravu aj pór a čerstvé bylinky. Klobásky boli ľahučké, vhodné na grilovanie v horúcom počasí. Nevýhodou je, že sa nemôžu údiť, majú teda len sezónne využitie. I družstvo z Tornale prekvapilo pridaním nevšednej koreniny /muškátový orech/ . Naša škola nezaostala, klobásky boli výborné, jemne pikantné. Po vyhodnotení, odovzdaní cien sa do ochutnávky mohli pustiť všetci prítomní hostia. Na nádvorí vládla výborná atmosféra a nikto určite neodišiel s prázdnym žalúdkom.
V popoludňajších hodinách si na svoje prišli milovníci vína. V jedálni Čierneho Orla sa konala prezentácia vín Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, spojená s ochutnávkou. Prezentáciu viedla známa slovenská vinárka Janka Ďuríková, podnikateľka roka 2009, držiteľka prestížneho európskeho vinárskeho rytierskeho titulu – Weindame. Predstavila desať odrôd rodinného vinárstva ĎURÍK, z ktorých mnohé získali ocenenia na domácich a medzinárodných súťažiach. Medzi najobľúbenejšie odrody skvelej odborníčky patria z červených odrôd rulandské modré, z bielych rizling rýnsky.
Večer patril ľudovej veselici pod vedením Jozefa Mikulca.
[nggallery id=134]