Švajčiarska kuchyňa na chvíľu i u nás

   Vôňu a atmosféru švajčiarskej kuchyne nám na chvíľu na sklonku apríla prinesie šéfkuchár kongresového hotela Dixon v Banskej  Bystrici Richard Cisár.

Skutočné švajčiarske špeciality nenájdete v bežných reštauráciách, skôr sa objavujú na rôznych trhoch a tradičných slávnostiach. Azda najtypickejšie sú zemiaky na množstvo spôsobov, svetoznáme sú placky – rösty. Vyhlásené sú tiež švajčiarske syry. Švajčiarska kuchyňa má vôňu hôr, upravených sedliackych usadlostí, poctivosti práce a ducha tejto neutrálnej krajiny.

Richard Cisár pôsobil niekoľko rokov ako šéfkuchár vo Švajčiarsku v reštaurácii Schäfli.

Je to medzinárodný certifikovaný porotca rôznych súťaží a podpredseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov. Spoluprácu s ním sme začali dňami talianskej kuchyne, ktoré sa stretli s veľkým úspechom.

Čo nás teda počas Dní švajčiarskej kuchyne 28.- 30.4.2015 čaká?

 

Predjedlá

Grilovaný raclet /camembert/ syr s brusnicovým glacé

Švajčiarsky šalát /šunka, syr, kápia, uhorky, cibuľa, jogurt/

Carpaco zo sušeného  mäsa  s chrenovým dipom

Polievky

Bernská zeleninová polievka

Chlebovo smotanová  polievka

 Hlavné jedlá

Hovädzie bifsoté Čierna perla /huby, čierne pivo/, jarná zeleninová ryža

Grilovaná bravčová panenka/kotlet/ na Aarautsky  spôsob/jablká, syr, smotana, chren/, zemiakové  rosty

Morčacie /bravčove/ soté  Zurich v šampiňónovo-krémovej omáčke, domáce maslové halušky

Horli a gehakte /dusene mleté mäso s kolienkami a zapekané so syrom/

Grilovaný Olma brat wurst s cibuľovou omáčkou , zemiakové rosty /strúhaná zemiaková placka/

Forsteriner rosty /strúhaná zemiaková placka/ zapekané so šunkou , syrom a cibuľkou

Sedliacke rosty /strúhaná zemiaková placka/zapekane so slaninkou , cibuľou, syrom, vol.okom

Pizza rosty /strúhaná zemiaková placka/ zapekané s mozzarellou, paradajkami  a bazalkou

Hawai rosty /strúhaná zemiaková placka/ zapekané s ananásom a syrom

Dezerty

Griss  flameri /studený grísovo-smotanový dezert/ s malinovo-jogurtovou omáčkou a šlahačkou

Čokoládové fondue teplá mliečna čokoláda s likérom a kúskami ovocia

[nggallery id=126]