Slávnostným otvorením v kaviarni zariadenia Junior komplex na Železničnej ulici sa začal tradičný Týždeň maďarskej kuchyne, ktorý je jedným z nosných podujatí našej partnerskej spolupráce so školou v Egri.
Štyria žiaci a dvaja majstri odbornej výchovy budú počas celého týždňa pripravovať typické jedlá tejto svetoznámej kuchyne.
Na otvorení riaditeľ SOŠOS PaedDr. Jaroslav Bagačka zvýraznil dlhoročnú tradíciu tejto akcie, keď partnerská cezhraničná spolupráca začala už v roku 2002 so školou v Ózde, ktorú vtedy reprezentoval riaditeľ István Boda. Popri samotnom gastronomickom zážitku tento týždeň ponúka aj možnosť výmeny skúseností a nové zážitky pre našich hostí i vlastných žiakov a zamestnancov. Zrejmá je tiež snaha neustále rozširovať spoluprácu, napr. cez akcie odborných pedagógov na jednotlivé témy ( semináre, prednášky, workshopy). Spolupráca je tiež akýmsi malým krôčikom k dobrému spolunažívaniu susedných národov a krajín.
Zástupca riaditeľa školy v Egri János Stauderer poukázal tiež na spoločný historický vývoj oboch národov i oboch gastronómií. Pozval tiež na najbližšie spoločné aktivity škôl, ktoré budú v rámci odborného večera v piatok v Egri, kde ide naša delegácia pod vedením Ing. Dušana Kmeťa, ako aj GASTROCUP v Banskej Bystrici, kde sa zúčastňujú oba subjekty.
Po príhovoroch nasledoval otvárací obed, kde nesklamali žiaci egerskej školy pod vedením Lászlóa Hanuszika a Bertalana Kisberdöa.
Otvorenie je za nami, no a samozrejme sa tešíme na ďalšie dni. Je predpoklad, že jedálne budú opäť praskať vo švíkoch. Popri nových skúsenostiach pre našich žiakov, ich lepšej praxe, je to jeden z výsledkov podujatia, ktoré máva tradične šťavnaté ovocie.
– b –