Švejkov tanier, pečené králičie stehno so slivkovou omáčkou a žemľovými knedľami, čápy s makom, šumavská bramboračka a množstvo iných špecialít si môžete vychutnať počas Týždňa českej kuchyne. Prebieha od 17. do 21. júla v našej reštaurácii Mladosť na Železničnej ulici.
Tradičné české jedlá varia špičkoví kuchári Josef “Pepa“ Zalabák a Karel Diviš, majstri odbornej výchovy z našej partnerskej školy SOU společného stravování Poděbrady. Posedenie spríjemnia hudbou a spevom Nostalgia duó-Magda Ráková a Dodo Mikulec. Každý deň dezert ako pozornosť. Nechýba ani dobré pivo.
Ako prezradil Pepa Zalabák, ktorý v minulosti varil aj pre anglickú kráľovnú na Pražskom hrade, česká kuchyňa sa vyznačuje dobrou, poctivou, domácou kuchyňou a výberom správnych surovín. Medzi typické české jedlá patria pečené koleno, české buchty, kačacie stehno, vepřo, knedlo, zelo, nesmie chýbať ani české pivo. Jeho kolega Karel Diviš doplnil, že česká kuchyňa má svoju tradíciu, je obľúbená aj na Slovensku. „Rád varím českú kuchyňu, na nej som vyrástol, rád cestujem do zahraničia, obľubujem odľahčenú kuchyňu – španielsku, taliansku. Keď som na Slovensku, vždy sa teším na halušky,“ povedal Kája.
Dni českej kuchyne prebiehali už niekoľkokrát v prevádzke Čierny orol. Mali kladné ohlasy, na čo nadväzuje tradícia, v ktorej chce vedenie našej školy v spolupráci s partnermi v Poděbradoch pokračovať. Nenechajte si ujsť jedlá českej kuchyne v reštaurácii Mladosť, na ktorých by si pochutnal aj dobrý vojak Švejk.
Marta Kanalová