Vydarený deviaty ročník podujatia FOURFEST

           9.júna  si presne deväťdesiatštyri súťažiacich  z dvadsiatich stredných škôl  V4 zmeralo úroveň svojich zručností v odboroch kuchár, čašník, barman, barista, somelier, obchodný pracovník, kaderník a kozmetik na deviatom ročníku  Medzinárodných majstrovstiev  v zručnostiach žiakov SOŠ v banskobystrickom kraji –  FOUR FEST. Podujatie  začalo slávnostným otvorením  riaditeľa  našej školy PaedDr.Jaroslava Bagačku v Dome kultúry presne o 7:45 . Úlohu moderátora prijal aj tento rok vynikajúci zabávač Jožko Pročko.

             Súťaže  kuchárov, barmanov, obchodných pracovníkov kaderníkov a kozmetičiek prebiehali  v Dome kultúry. Umenie  mladých  baristov a čašníkov si mohli diváci pozrieť  v hoteli Zlatý Býk,  someliérov v priestoroch kaviarne Junior- Komplexu. Našu školu reprezentovali trinásti žiaci, v kategórii barman : Lucka Kovaľančíková, Mirka Plavuchová, Erika Hanová, v kategórii barista: Lukáš Hedvigy, Adam Nguyen Van, v kategórii obchodný pracovník: Miška Púpalová, Annamária Berkyová,v kategórii kuchár: Maťo Martinček, v kategórii kaderník: Dajana Oláhová, Monika Koroncziová, v kategórii kozmetik: Katka Kúdelková.

Mladí kuchári pracovali pod drobnohľadom kvalifikovaných odborníkov  R.Cisára, šéfkuchára  banskobystrického hotela Dixon a J. Michnu, predsedu Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov SZKC  a Ivana Vozára, manažéra slovenského národného tímu, ktorý ho pripravoval na kuchársku olympiádu, ktorá sa koná každé štyri roky. Úlohou žiakov bolo pripraviť pokrmy z bravčovej panenky za 45 minút. Najlepšie, najkreatívnejšie si s danou úlohou poradil  Daniel Dbalý,  Střední odborné učilište společného stravování Poděbrady. Na druhom mieste skončil náš žiak  Martin Martinček,  za ním  Patrik Macko zo SOŠ techniky a služieb v Brezne. Mimoriadnu cenu poroty  za kreativitu získali  dvaja  žiaci: Martin Tkáčik a Mário Kvietok, obaja z  breznianskej SOŠ techniky a služieb.

Obchodní pracovníci balili darčeky určené k narodeniu dieťaťa, ktoré patrí k najväčším a najkrajším udalostiam v životoch všetkých rodičov. Trojčlenná odborná porota, v zložení zástupcov z tímu Tesca, Jarmily Kurilovej, Nikolety Gescheitovej a Mgr. Márii Žiškovej  zo SOŠ v Modrom Kameni, si všímala  nápaditosť, techniku balenia, vystihnutie témy. Prvú priečku obhájila študentka domácej SOŠOS, Michaela Púpalová,  druhé miesto si „vybalila” Terézia Businská zo Střední školy odchodní v Kolíne. Tretia skončila žiačka Patrícia  Mogyorós zo SOŠ Kazincbarcika. Šikovnosť, kreativitu a fantáziu talentovaných kaderníkov a kozmetičiek  obdivovali diváci v guľovej sále. Porotcami mladých kaderníkov  boli stylisti Pavol Závadský a Dávid Kuchčák zo štúdia krásy Pierot. Kaderníci zo Slovenska a Maďarska súťažili v dvoch disciplínach: moderný pánsky účesdámsky večerný účes na stužkovú slávnosť – drdol.  Porotcovia sledovali čistotu práce, módnosť, vypracovanie účesu, originalitu, oblečenie, celkový vzhľad. S prvou  disciplínou sa najlepšie z deviatich kaderníkov popasoval Tibor Holló zo SOŠ Kazincbarcika,  druhá skončila Dajana Karazsová zo SOŠ Tornaľa, tretia Janka Valtrová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici. Mimoriadnu cenu za kreativitu a extravaganciu udelila porota v tejto disciplíne Danielovi Lázarovi zo Súkromnej strednej školy v Rimavskej Sobote. Najkrajší dámsky účes  na stužkovú  sa  vydaril   Nikole Taňkošovej zo SOŠ Humenné, druhá sa umiestnila Erika Čurná zo Súkromnej strednej školy v Bardejove, tretia  Ildikó Szarvas zo SOŠ v Kazincbarcike. Mimoriadnu cenu v tejto kategórii udelili porotcovia Libuši Turčanovej zo SOŠ služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici.

Súťažiace v odbore kozmetik  hodnotila porota pozostávajúca z PaedDr. Kataríny Pivníkovej a stylistovPavla Závadského, Dávida Kuchčáka. sa snažili kreatívne zvládnuť tému – extravagantný mejkap na disko párty.  Líčením  sa  tváre modeliek menili na nepoznanie. Neodmysliteľnou súčasťou tohto líčenia bolo používanie glitrov, ozdobných kamienkov,  umelých mihalníc. Porotcovia  hodnotili detaily líčenia očí, pier, celkový dojem, čistotu prevedenia, správnu techniku a samozrejme zanechanie vlastného rukopisu.  Zvíťazila naša žiačka   Katarína Kúdelková.  Na vynikajúcom druhom mieste skončila  Lea  Kӧkenyová zo SOŠ hotelových služieb a dopravy v Lučenci, ktorá získala zároveň aj cenu za kreativitu,  tretie miesto obsadila Petra Pančíková zo SOŠ podnikania v Banskej Bystrici. V priestoroch kaviarne Zlatého Býka prebiehala súťaž mladých  baristov.  Garantom  súťaže bol prezident asociácie slovenských baristov, Stanislav Cibula. Súťažiaci museli pripraviť v stanovenom  časovom limite dve espresá, dve cappuccina a dva voľné nápoje. Technickí komisári hodnotili prípravu kávy, techniku prevedenia, ako aj  čistotu kávovaru a okolia. Dvaja chuťoví  komisári hodnotili senzorické vlastnosti pripravených nápojov. Celkové hodnotenie ovplyvnilo i vystupovanie mladých baristov,  znalosti o káve, kreativita, vzťah k obecenstvu a rozhodcom. Víťazkou sa stala Dominika Giertlová z Hotelovej akadémie Brezno, strieborné miesto získal žiak našej školy Adam Nguyen Van, tretí skončil Adam Laczko zo Súkromnej SOŠ v Rimavskej Sobote. Mimoriadne ocenenie za najlepšie Latté  Art cappucino udelila porota Marekovi Svitekovi zo SOŠ hotelových služieb v Banskej Bystrici. Čašníci v tomto ročníku Four Festu súťažili v Zlatom Býku . Slávnostné tabule  pre dve osoby na tému „ Hobby ”.  predviedlo   osem  súťažných dvojíc. Na čele poroty  bol  riaditeľ business hotela Astrum Laus v Leviciach Michal Fajín.  Vynikajúci odborník, ktorý sa už ako 16- ročný mohol pochváliť tým, že obsluhoval pápeža Jána Pavla II. vo Vatikáne. Porotcovia hodnotili úpravu, eleganciu, kreativitu, jedálny lístok, správnosť gastronomického poradia jedál a obhajobu. Téma  nám ukázala širokú škálu stvárnenia, od cyklistiky, poľovníctva, folklóru, golfu, či námorníctva.  Prvenstvo si  odniesli súťažiaci  Krizstína Rák a Lászlo Gyӧngy zo SOŠ Eger, tesne za nimi skončili žiaci Michaela Štullerová a Diana Trnavská z Hotelovej akadémie Brezno, tretie miesto patrí Michaele Arvayovej a Miroslave Mokošovej zo SOŠ hotelových služieb v Banskej Bystrici. Mimoriadnu cenu za tvorivosť získali študentky zo SOŠ vo Vranove nad Topľou, Valéria Hubinová a Kristína Orosiová. V komornej atmosfére kaviarne Junior –Komplex prebiehala súťaž someliérov. V súčasnosti zažíva somelierstvo  renesanciu, vďaka zmenám v životnom štýle spoločnosti. Somelier je  odborník na chute, vône a na všetko, čo môže bar, vínotéka a kuchyňa ponúknuť.  Okrem hlbokých  odborných vedomostí  mu nesmie chýbať elegancia a  príjemné vystupovanie.  Mladí somelieri  prezentovali znalosti o víne  pri písaní testu, praktické zručnosti  pri dekantovaní červeného vína a otváraní sektu. Pozvanie do poroty bola  prijali  vinárka Janka Ďuríková z Opatovskej Novej Vsi v Stredoslovenskej vinohradníckej oblasti, Ing. Bodnár z Ústredného  kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho a Bc.Silvia Zvarová zo SOŚ hotelových služieb a dopravy v Lučenci. Prvé miesto v tejto náročnej kategórii si vybojovala Miriam Havettová zo SOŚ hotelových služieb a obchodu, Nové Zámky, druhé Patrícia Bačová zo Spojenej školy v Modrom Kameni, tretie Dániel Kovács zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.  Víťazka Miriam Havettová  zároveň získala mimoriadnu cenu poroty za zručnosť a profesionalitu. Po ukončení zápolenia kuchárov sa začala veľmi populárna súťaž barmanov, ku ktorej patrí show. Estrádna sála  ožila  povzbudzovaním spolužiakov, divákov a  rytmickou hudbou. Počas šiestich minút mali súťažiaci namiešať štyri  výborné drinky. Tecnickí porotcovia bol Ján Majoroš a Ladislav Doboš si všímali predovšetkým technické prevedenie, prípravu nápoja, presnosť pri dávkovaní jednotlivých ingrediencií, dodržanie časového limitu, dekoráciu, prezentáciu nápoja. Chuť a vôňu nápojov hodnotila chuťová komisia. Prvé miesto si vymiešal Ivan Regec zo SOŠ  vo Vranove nad Topľou, druhé Alexandra Parobeková zo SOŠ hotelových služieb a obchodu v Banskej Bystrici, tretie Jana Hlúchová zo SOŠ obchodu a služieb v Trnave. Mimoriadne ocenenia získali, cenu za sympatiu Dominika Paková zo SOS vo Vranove nad Topľou, cenu za dekoráciu Alexandra Parobeková.

           Záverečné vyhodnotenie prebehlo v divadelnej sále  kultúrneho domu. Úvod patril  opernému spevákovi Gustávovi Beláčkovi, slovenskému držiteľovi americkej Grammy, v klavírnom doprovode zástupkyne riaditeľa ZUŠ v Rimavskej Sobote, Mgr. Evy Čarnokej.  Pozvanie prijal Mgr. Vojtech Papp, vedúci oddelenia školstva a mládeže ÚBBSK, ktorý spolu s pánom riaditeľom PaedDr. Jaroslavom Bagačkom ocenili víťazov jednotlivých disciplín. Na záver  patrí poďakovanie  všetkým, ktorí prispeli k úspešnému priebehu 9.ročníka festivalu FOURFEST: organizačnému tímu pod vedením Ing. Janky Kerekešovej, profesionálnym porotcom, výbornému moderátorovi Jožkovi Pročkovi, súťažiacim, ktorí nám predviedli svoje zručnosti, majstrom odborného výcviku, ktorí ich zručnostiam naučili, partnerským školám z Čiech, Maďarska a Poľska, finančnej  podpore Visegrad  FundBanskobystrického samosprávneho kraja, sponzorom:  Globus,s.r.o.; Tauris, a. s.; Chrien, s.r.o.; Mivipek ; Innmedia, s.r.o.; Beati, s.r.o.; Matejov dvor,s.r.o.; Vitis, Agentúra Bettes  Hrachovo, Banchem, s.r.o. ; Veolia – Stredoslovenská vodárenská prevádzková spoločnosť, Casino-club, Juvamed, s.r.o. ; La Lorraine, a.s. Kladno.

[nggallery id=208]