Z tradičnej školy moderná

Od februára 2014 začala naša škola postupne zavádzať moderné metódy vyučovania. Používame inovované učebné texty, nové didaktické pomôcky, pedagogické dokumenty i IKT techniku, pribudla aj nová odborná učebňa a reštauračný systém Golem. Stalo sa tak v rámci projektu Zavedenie inovatívnych a moderných metód vyučovania, realizovaného vďaka podpore z Európskeho sociálneho fondu v rámci Operačného programu Vzdelávanie.

Strategickým cieľom projektu, ktorý bude prebiehať do konca roku 2015, je inovácia a modernizácia vzdelávania pre potreby vedomostnej spoločnosti. „Cieľovou skupinou sú žiaci našej školy z učebných a študijných odborov zameraných na gastronomické služby – kuchár, čašník, servírka, hotelová akadémia, spoločné stravovanie, ktorí tvoria kostru našich žiakov. Druhou cieľovou skupinou je trinásť pedagogických pracovníkov-učiteľov a majstrov odbornej výchovy, ktorí pracujú so žiakmi,“ vyjadril sa administrátor projektu Ing. Miroslav Slovák.

Pri realizácii projektu môžu pedagógovia  využívať modernú techniku získanú z rozpočtu projektu. Každý získal na prípravu svojich edukačných materiálov ako aj svoju prácu notebook s USB kľúčom, k dispozícii je moderná farebná tlačiareň, vizualizér, interaktívny projektor, skener, hlasovacie zariadenie. Pri svojej práci môžu využívať odbornú literatúru z oblasti gastronómie a pedagogiky.

V rámci aktivity “Realizácia vzdelávacích kurzov pre pedagógov, zameraných na získavanie nových kompetencií”, sa pedagógovia prostredníctvom školiteľov učili využívať modernú techniku získanú z projektu, ako aj používať nové zaujímavé metódy vyučovania.

A aké sú výstupy projektu? Vytvorilo sa 348 inovatívnych učebných a didaktických pomôcok, 450 interaktívnych testov, 9 nových vzdelávacích programov, 18 nových učebných materiálov-publikácií v tlačenej aj elektronickej podobe, a to na každý odbor po 2 publikáciách, spolu 9 predmetov a odborov (ekonomika, technika prípravy pokrmov, technológia, technika obsluhy, technika prevádzky, hotelový a gastronomický manažment, stolovanie, odborný výcvik a odborná prax). Ďalším výstupom projektu je zavádzanie a aplikovanie nových vyučovacích metód a foriem výučby, efektívnejšie a kvalitnejšie dosahovanie študijných výsledkov u žiakov, atraktívnejšia forma vyučovania odzrkadľujúca súčasné trendy vedomostnej spoločnosti a technická podpora vo vyučovaní prírodovedných predmetov.

[nggallery id=156]