Na prahu nového školského roka

Vážení čitatelia!

Ocitáme sa na prahu školského roka 2010/2011. Tretieho roka školskej reformy, piateho roka nášho nového spojeného subjektu, 65-teho roka v histórii novodobej školy. Roka zdanlivo normálneho, bežného. Aký by sme chceli aby bol? Čo sme schopní urobiť pre jeho úspech ? Má naša mladá generácia ešte vôbec šancu? Množstvo otázok a množstvo často zložitých odpovedí.

Na tú poslednú otázku o perspektívach mladej generácie treba odpovedať jednoznačne: Má šancu. Napriek dobe, otrasom, problémom, rozporom. Napriek obrovskej nezamestnanosti, ktorá je tu, najmä v našom regióne.

Budúcnosť má tiež naša škola. Skúsená, stabilizovaná s celkom slušným potenciálom. Dokonca vcelku úspešná na trhu práce, v konkurencii. Preto, aby bola ešte lepšia je však potrebné urobiť veľmi veľa. Predovšetkým zlepšiť nevyhnutný predpoklad – dobrú dochádzku, aby žiaci mali vôbec šancu naučiť sa či osvojiť si potrebné zručnosti a vedomosti. Opatrenia, ktoré prijímame, najmä v praktickom vyučovaní, verím sú správnym krokom. Okrem dochádzky bude nevyhnutné skutočne, nielen deklaratívne zmeniť obsah, charakter vyučovania, neustále doň vnášať moderné prvky, trendy, tendencie. Treba využiť 3 nové odborné učebne s modernou technikou, v praxi uplatniť moderné vyučovanie s využitím IKT nielen u pedagógov, ale tiež u žiakov. Využiť priestor, ktorý nám poskytuje projekt Premena tradičnej školy na modernú a ďalšie najmä organizačne veľmi náročné projekty a aktivity. V tomto školskom roku bude tiež nevyhnutné skvalitniť odbornú prípravu, najmä u súkromných firiem, postupne našich partnerov, mimoškolskú činnosť v rámci vzdelávacích poukazov, vzdelávanie pedagógov / aby nemalo znaky formalizmu / , mnohorozmernú prácu so žiakmi vo vyučovacom procese i mimo neho. A mohli by sme pokračovať: viac zaangažovať rodičovskú verejnosť, rozhýbať žiacku radu, skvalitniť služby v prevádzkach, zlepšiť pracovnú disciplínu , dosiahnuť pedantnosť, rozvíjať pohybovú a telesnú kultúru školy a pod. I v tomto školskom roku chce naša škola organizovať viacero aktivít – súťaže zručností žiakov krajín V4 – FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO, rozšírené o významné aktivity, týždne kuchýň, festivaly divadla a hudby a pod.

Ide nám o duch školy a jej srdce. Aby správne bilo, na tom najsprávnejšom mieste. Aby s trochou nadsázky bola škola dielňou ľudskosti v odľudštenom svete. Budeme sa opierať o tradične dobrú spoluprácu so zriaďovateľom, rôznymi inštitúciami a partnermi.

K úspechu však potrebujeme jednotnosť, dobrú spoluprácu všetkých. V priateľskej atmosfére, bez ohovárania a falše.
Možno sa zdá niekomu málo čo som tu vymenoval, ale medzi riadkami je toho určite viac. Ide nám predsa o kvalitnú výchovu a vzdelávanie mladých. To musí dávať zmysel nášmu snaženiu.

Úspešný školský rok, priatelia!