SÚŤAŽ GASTRO PODĚBRADY 2011

Študenti  hotelovej akadémie:  Gabriela Lobová, Katarína Račáková, Petra Trnavská a Marian Tószegi, odboru čašník, servírka: Klaudia Kovácsová, odboru kuchár: Jakub Benda a Roland Lipták,  reprezentovali našu školu na medzinárodnej súťaži  GASTRO 2011 Poděbrady.  Títo naši žiaci sa zúčastnili súťaží v troch odborných disciplínach:       
1. súťaže čašníkov: Slávnostná tabuľa pre dve osoby /téma šport/
2. súťaže kuchárov: Slávnostná rautová misa pre 6 osôb
                                  /hlavná surovina morčacie mäso/
3. súťaže barmanov: Long drink coctail   /s použitím Grant´s whisky/

   Prvý deň  boli účastníci zahraničných škôl z Maďarského Ózdu a zo Slovenska z našej školy pozvaní na oficiálne  privítanie u p. riaditeľky  SOU společného stravování Poděbrady, prezreli si areál a učebne školy,  potom   boli všetci prijatí aj pánom starostom Poděbrad v krásnej radnici.  Popoludnie bolo venované dokončovaniu jedál, zdobeniu,  aranžovaniu tabule a  príprave súťažiacich  v priestoroch  Kongresového centra na Kolonáde kúpeľov v Poděbradoch.
  Druhý deň skoro ráno sa všetci žiaci s pedagogickými pracovníkmi,  s MOV  M.Ferenczovou, Jolanou Krnáčovou, Radoslavom Čílom a E. Šimkovou, odobrali do priestorov Kongresového centra a zápolenie začalo. Na výkony súťažiacich sa prišiel pozrieť aj pán riaditeľ PaedDr.Bagačka s pánom Ing.Kmeťom a povzbudzovať prišli aj účastníčky súťaže obchodných pracovníkov  v Kolíne s pani zástupkyňou Ing.Filadelfiovou a majsterkou Bc. Chamulovou.
Súťaží sa zúčastnilo celkove 11 škôl z troch krajín a naši žiaci získali nasledovné umiestnenia:

súťaž čašníkov – umiestnenie:   ZLATÉ PÁSMO
2.miesto so Slávnostnou tabuľou na tému MS v hokeji 2011   Petra Trnavská a Marian Tószegi  študenti II. ročníka  hotelovej akadémie

súťaž  kuchárov- umiestnenie:   STRIEBORNÉ PÁSMO
4. miesto  so Slávnostnou rautovou misou z morčacieho mäsa   Jakub Benda z II.  ročníka a Roland Lipták z III. ročníka odboru kuchár

súťaž  barmanov – umiestnenie:   ZLATÉ PÁSMO  / z 24 účastníkov súťaže/
2.miesto  s Long drink coctailom DARKMAN   Gabriela Lobová študentka I. ročníka hotelovej akadémie
súťaž  barmanov- umiestnenie:   BRONZOVÉ PÁSMO

                      študentky  Katarína Račáková z II. ročníka  hotelovej akadémie a Klaudia Kovácsová z III. ročníka odboru čašník, servírka

       Priebeh súťaže bol spestrený sprievodnými aktivitami s kúzelníkom, tancom, prekážkovým behom barmanov, slávnostným vyhodnotením a večer aj diskotékou pre účastníkov. Na dôvažok získali naši žiaci aj dobré umiestnenia a sladkú cenu- tortu aj v neoficiálnej súťaži, v prekážkovom behu s plnými pohármi.  Na tretí deň boli účastníci súťaží na výlete v Prahe, previezli  sa metrom, vyšli po Starých zámockých schodoch na Pražský hrad, odkiaľ obdivovali stovežatú Prahu,  počkali na vojenskú  parádu výmeny hradných stráží,  prešli pešo  Kráľovskou cestou a  nakupovali v obchodnom dome Kotva a Paladium.
            Na súťaž Gastro 2011 Poděbrady išli všetci s určitými nádejami, takže viac – menej  tieto  umiestnenia  zodpovedali očakávaniam a všetci boli spokojní. Ale aj keď boli spokojní s výsledkami a  peknými zážitkami, i tak sa veľmi tešili na návrat domov.          

Ing. Eva Šimková