Beseda o deťoch a holokauste

Deviaty september je na Slovensku pamätným dňom obetí holokaustu a rasového násilia. V tento deň v roku 1941 Slovenský štát ratifikoval takzvaný Židovský kódex. Ten bol sériou zákonov a nariadení, ktoré zbavili 80 000 slovenských Židov občianskych a hospodárskych práv.

Pri tejto príležitosti prebiehala 11. septembra beseda v školskej knižnici.  Na tému Deti a holokaust  prednášala PaedDr. Erika Tavaly, PhD. , múzejný pedagóg z Múzea holokaustu v Seredi. Źiaci sa počas podnetnej prednášky dozvedeli o tom, prečo boli aj židovské deti súčasťou holokaustu, ale aj ako boli celkovo deti vnímané počas druhej svetovej vojny.

„Židovské deti počas holokaustu boli nevnímané, pre systém nacistického Nemecka neznamenali nič. Boli potenciálnymi nositeľmi židovského génu alebo zbytočným problémom tým, že často osireli, keďže ich rodičia boli v pracovných a koncentračných táboroch. Deti do 14 rokov boli nepotrebné. Pretože neboli silné, práceschopné a využiteľné, preto pri selekciách nemali šancu prežiť,“ poznamenala  PaedDr. Erika Tavaly, PhD., ktorá navštívila Rimavskú Sobotu v rámci externých výjazdov.

Cieľom prednášky bolo žiakom celkovo priblížiť tematiku holokaustu, hovoriť  o druhej  svetovej vojne, o hrôzach, ktoré tam boli, ale zároveň rozprávať o potrebe tolerancie, o potrebe toho, aby sme sa vnímali navzájom a o tom, že holokaust nie je záležitosť minulosti, ale je živý až dodnes.

„Holokaust sa stále týka, pretože ak sa nebudeme vzdelávať v rámci toho, čo sa v minulosti stalo,  nebudeme vedieť tomu čeliť ani v budúcnosti. Učme sa z histórie, poučme sa z toho, čo sa stalo, aby sa to už nikdy nestalo,“  uzavrela PaedDr. Erika Tavaly, PhD.

Marta Kanalová