Začína sa nový školský rok

Nech je úspešný….

V celosvetovom chaose, keď sú ohrozené základné hodnoty civilizácie, v totálne rozdelenej slovenskej spoločnosti a v školstve, ktoré sa u nás dlhodobo potáca- v takejto dobe začíname školský rok 2024/2025.

Dôvodov na pesimizmus / či až beznádej / by bolo určite veľa. Avšak tradícia nášho učňovského a odborného školstva, postavenie nášho subjektu na školskej mape, či stovky úspešných absolventov, nás nútia o úspech zabojovať.

K tomuto úspechu bude nevyhnutné aj na našej Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Rimavskej Sobote skvalitniť vyučovací proces vo všetkých smeroch. Nie je frázou, že chceme vychovať zručného, múdreho a mravného absolventa, ktorý sa uplatní na trhu práce a ktorý v ideálnom prípade bude kvalitný vo svojom odbore, bude v ňom aj pracovať v domácich a možno aj gemersko- malohontských podmienkach.

Obzvlášť bude dôležité zmodernizovať a skvalitniť proces na praktickom vyučovaní, vo vlastných prevádzkach, u firiem i v duálnom vzdelávaní.

Aké budú ďalšie priority?

– maximálne využiť kvalifikovanosť pedagógov, zlepšiť spoluprácu medzi školou a rodičmi, zamestnávateľskými zväzmi

– naďalej aktivizovať študentský parlament, aby bol motorom zmien a aktivít, nielen zábavných ale aj užitočných v širšom rozmere / pomoc sociálne slabším, ekologické aktivity, darcovstvo krvi.. /

– podieľať sa na projektoch EÚ , ministerstiev a ďalších, vytvárať tímy pre nové výzvy / momentálne sa aktivizujeme v 7ich projektoch / debarierizácia dvoch objektov, energetické úspory, enviromentálna učebňa, zelené strechy, vyšegrádsky fond,Erasmus, Interreg…/

– efektívne a racionálne spravovať objekty školy

– rozvíjať mnohorozmerné aktivity so žiakmi a zamestnancami / napr. stáže v partnerských školách/

-organizovať tradičné i nové podujatia / Fourfest-súťaže odborných zručností žiakov krajín V4- najväčšie podujatie svojho druhu na Slovensku, týždne kuchýň /slovenská, maďarská, česká, činska, rakúska /,zorganizovať 1. ročník rimavskosobotského folklórneho festivalu,1. ročník veľkej medzinárodnej súťaže žiakov v odbore murár, predvianočné aktivity, školskú zabíjačku so súťažou mäsiarov,množstvo kultúrnych a športových aktivít….

– udržať nadštandarnú sociálnu úroveň zamestnancov

– neustále sa venovať 40tim žiakom so špeciálnymi výchovno- vzdelávacími potrebami

– pripraviť do reálnej praxe odbor pomocník v kuchyni..

Iste, dalo by sa pokračovať, ale nie všetko by zaujímalo verejnosť, aj keď škola je vec verejná. Dalo by sa hovoriť o inklúzii, práci s rómskou komunitou, právach pedagógov, ich nie vždy dôstojnom postavení v spoločnosti..

Chceme však byť školou, ktorá má svojho ducha, atmosféru, ktorá sa odlišuje od ostatných. Nie je to ľahké, ale na tejto ceste sme už mnohé urobili.

No a treba začať od seba, sebakritikou, ktorá tejto spoločnosti tak chýba. V oku iného vidíme smietku, vo vlastnom nevidíme brvno..

Úspešný školský rok priatelia!

Na obrázku môže byť 5 ľudí a text