Vysoká úroveň galérie v Čiernom Orlovi

Vernisáž výstavy obrazov špičkového ukrajinského maliara prof. Olega Jaseneeva sa uskutočnila v jedálni Čierny orol. Maliar, ktorý má za sebou desiatky výstav po celej Európe spracoval modernými technikami históriu Rimavskej Soboty, nášho hrdého župného sídla. Tvorbe predchádzali hodiny odbornej diskusie s etnologičkou PhDr. Oľgou Bodorovou, bývalou dlhoročnou riaditeľkou Gemersko-malohontského múzea. Expozícia zachytáva kľúčové objekty mesta ( najmä župné domy ), výrazné osobnosti ( István Ferenczi ), ale tiež históriu objektu Čierny Orol, kde v minulosti prenocoval cisár František Jozef I. , zachytený je tiež rómsky primáš p. Domby a ďalšie historické osobnosti.

Objekt Čierneho Orla bol navrhnutý architektom Ferenczom Miksom z Tuhára. Je to jedna z najvýznamnejších historických budov mesta s neuveriteľnou históriou.

Predstavila ju PhDr. Oľga Bodorová, prof. Jaseneev a tiež riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Rimavskej Sobote PaedDr. Jaroslav Bagačka, ktorý podčiarkol význam a odkaz histórie pre mladých ľudí a ich výchovu k estetickému cíteniu a vnímaniu

Výstavka, ktorá je stálou, určite spríjemní chvíle obedu a oddychu pre návštevníkov a prispeje k šíreniu historického povedomia našich občanov, tak ťažko zmietaných dlhodobou diskrimináciou regiónu.