Rozvoniavala držková polievka

Nádvorie Čierneho orla patrilo 17. mája súťaži vo varení kotlíkovej držkovej polievky, ktorá bola sprievodnou akciou medzinárodného festivalu FOUR FEST- EUROAKADEMIK GASTRO 2023. Napriek daždivému počasiu nechýbala na nej dobrá nálada.

Svoje kulinárske umenie predviedli družstvá z našich partnerských škôl z Egru, Kazincbarciky a Poděbrad. Súťažila aj SOŠ technická a agropotravinárska Rimavská Sobota. Nechýbalo ani družstvo našej školy v zložení: Peter Kminiak, šéfkuchár z Ózdu Kiss László, Marián Huszti z I.P, Bianka Bohóová  a Drahoš Radics z II.P. Moderovania súťaže sa zhostila Helena Chrenková, o preklad sa postaral Ondrej Molnár a o hudbu Jaroslav Beňo.   

Chuť, vzhľad, postup prípravy a dodržanie hygieny hodnotila porota, zložená z gastro-odborníkov zo Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov. Predsedal jej Ivan Vozár, členmi boli Zuzana Dúžeková a Daniel Melicherík.

Porotcovia mali  neľahkú úlohu, pretože všetky polievky mali zaujímavú chuť. Prvé miesto napokon získala SOŠ technická a agropotravinárska Rimavská Sobota. Na druhom mieste skončilo Střední odborné učiliště společného stravování Poděbrady a na treťom družstvo z Egru. Štvrtá priečka patrila Kazincbarcike a nášmu tímu. Na záver sa z iniciatívy Raděka Čílu z Poděbrad spievalo, účastníci stredom átria vytvorili aj „vláčik“.

Tento rok prebehol  9. ročník tejto zábavno-súťažnej akcie vo varení tradičných jedál.  V minulosti  sa súťažilo v príprave klobás, vo varení halušiek, gulášu, rybacej polievky, fazuľovice, kapustnice, zemiakových placiek i pirohov.

Marta Kanalová