Záverečky preverili zručnosti učňov

Mesiac jún patrí tradične záverečným učňovským skúškam. Výnimkou nebol ani tento rok. Praktické a ústne záverečky prebiehali v učebných odboroch čašník-servírka, murár, kuchár a stavebná výroba. 

V učebnom odbore čašník bol prvý deň praktickej skúšky zameraný na techniku obsluhy, prebiehal v reštaurácii Čierny orol. Úlohou žiakov bolo pripraviť prevádzku a obsluhovať hostí. Ich zručnosti hodnotila skúšobná komisia. Druhý deň praktickej skúšky prebiehal v kaviarni reštaurácie Mladosť. Žiaci pred zrakmi skúšobnej komisie najskôr zhotovovali a obhajovali slávnostnú tabuľu. Ďalšia časť praktickej skúšky pozostávala zo zručností, akými sú tranšírovanie, flambovanie, dekantácia vína a príprava miešaného nápoja.  

Žiaci učebného odboru kuchár počas praktickej záverečnej skúšky pripravovali jedlo podľa vlastnej receptúry.  Predjedlo, polievku, hlavné jedlo či dezert museli aj naservírovať a obhájiť pred skúšobnou komisiou. Hodnotila sa aj chuť, vzhľad, BOZP, hygiena na pracovisku, ale aj samotná prezentácia.

Praktické záverečky skladali aj žiaci učebného odboru murár. Pred skúšobnou komisiou predviedli zručnosti, vrátane murovania, stierkovania, zatepľovania i inštalácie obkladačiek.  Teoretické vedomosti žiakov jednotlivých učebných odborov preverili ústne skúšky.

Marta Kanalová