Zážitky z Rodosu

Vďaka Spojenej škole v Rimavskej Sobote ako študent 3.ročníka Hotelovej akadémie som mal príležitosť 4 mesačnej praxe v zahraničí konkrétne na Rodose. Zo všetkých záujemcov na post kuchára, som dostal príležitosť iba ja, nevedel som čo ma čaká a obával som sa toho najhoršieho. Nebol som však jediný z našej školy, šancu dostali aj 3 študentky Spojenej školy.
Prvé problémy začali s preložením letu o 4 dni. 1. júna 2011 v ranných hodinách sme vyrazili z Rimavskej Soboty smer Viedeň. Cesta nás značne vyčerpala a na letisku sme ešte museli čakať približne 3 hodiny. Prvý dojem, na vyprahnutú krajinu, ktorý som mal bol zvláštny, pretože som sa obával či to zvládnem. Po prílete na letisko nás čakal autobus, ktorý všetkých odviezol do hotela Kiotari Bay. Hneď ako sme dorazili do hotela, dozvedeli sme sa, že nie sme jediný slovenskí  študenti ktorí dostali príležitosť rovnako ako ja. Na druhý deň sme nastúpili do práce po prvýkrát. Každý pracovný deň som začínal pracovať o 7:00 tamojšieho času až do 15:00. Moja práca spočívala vo výpomoci kuchárovi s ktorým som pracoval a pripravovali sme pokrmy pre 500 – 600 hostí, v čom spočívala príprava minimálne 10 druhov jedál na obed a k tomu aj 10 druhov jedál na večeru, takže sme mali čo robiť a nenudili sme sa. Ani som netušil, že niektoré suroviny, ktoré sú tam bežné, existujú. Zo začiatku si mysleli,  že ma budú využívať ale nebolo tomu tak, pretože sme sa dohodli na určitých pravidlách. Kým sme si na všetko zvykli prešli pomaly 2 mesiace. Pomaly sa nám to krátilo a ubúdalo hostí v hoteli takže aj nám práce. Ani sme sa nenazdali a už sme sa lúčili s celým personálom pred odchodom domov. Boli to pekné chvíle a dobrá skúsenosť do života, dúfam že dostanem aj ďalšiu šancu odborného výcviku v zahraničí.
Ďakujem Spojenej škole za poskytnutú príležitosť.

Peter Zachar

[nggallery id=19]