Baristický kurz

Pre niekoho čierna ako diabol, horúca ako peklo, pre iného čistá ako anjel  alebo sladká ako láska. Káva. Káva je nápoj, ktorého história je fascinujúca a plná legiend. Jej povzbudzujúce účinky, variácie rôznych chutí sú však skutočnosťou, a preto je tento nápoj pripravovaný už mnoho storočí.

Tretie poschodie našej školy po dvoch rokoch opäť rozvoniavalo čerstvo upraženou pomletou a vyextrahovanou kávou. Konal sa u nás baristický kurz, ktorého garantom je Michal Křižka, barista SCAE level 2, lektor PRAKULu. Je to odborník, ktorý ovláda históriu, praženie, cupping, a samozrejme prípravu dokonalých nápojov, či  populárne metódy latte art.

Baristický kurz pozostával z dvoch častí z teoretickej a praktickej. V teoretickej sa pán Křižka   venoval histórii, pestovaniu, spracovaniu kávy. V praktickej nás  učil  pripravovať jednotlivé nápoje (espresso, capuccino).  Viacerí sme sa presvedčili o náročnosti prípravy nápojov. Niekomu to šlo lepšie, inému pomalšie, ale majstrovská úroveň sa nedá dosiahnuť za dva dni. Prax v našom školskom bare bude určite pozitívnym prínosom pre zdokonalenie práce baristov.

V závere kurzu sa konala súťaž študentov v  príprave najdokonalejšieho espressa a capuccina. Päťčlenná porota zložená z učiteľov a lektora hodnotila  vzhľad, vôňu, chuť kávy a celkový  dojem súťažiaceho. Súčasťou hodnotenia je aj príprava pracovnej plochy a správny postup pri príprave nápojov. Celý kurz končil odovzdávaním certifikátu o absolvovaní kurzu.

[nggallery id=78]