Chute jedál štyroch krajín

Tradičné slovenské, české, maďarské a poľské jedlá si môžete vychutnať v našej reštaurácii Čierny orol. Od 6. do 10. marca tam prebieha Týždeň jedál kuchýň V4.

„Aj keď sú krajiny V4 blízko seba, každá z nich má iné chute. V slovenskej kuchyni je bežnou surovinou bryndza, syr, syrové výrobky, v českej dominuje mäso a knedlíky, v poľskej hovädzina a mnoho iných, pre nás, Slovákov, možno menej známych jedál. V maďarskej kuchyni sú preferované ryby a pikantné jedlá,“ povedal šéfkuchár František Széplaky.

Počas Týždňa jedál kuchýň V4 nechýbajú ani špeciality: maďarské halászlé, české vepřo, knedlo, zelo, poľské Warsawa zrazi-hovädzí plnený závitok a samozrejme obľúbené slovenské jedlo vyprážaný syr. Podávajú sa aj chipsy z oštiepka na zeleninovom šaláte, Gundel palacinky, staročeská kulajda s houbama, bryndzové halušky Jaroslava Švagerka so slaninou, Miesne pierogi-mäsové pirohy s kyslou kapustou a iné špeciality. Počas celého týždňa sa k jedlám ponúka zadarmo sudové Pezinské víno.  

Do prípravy jedál ako aj obsluhy zákazníkov sa zapájajú žiaci odborov kuchár, čašník-servírka a hotelovky, aby sa naučili základy jednotlivých kuchýň.

Marta Kanalová