Striebro v súboji o najlepších európskych kuchárov

V kongresovom centre a výstavisku Fiera Rimini v Taliansku sa v dňoch 19. – 22. februára 2023 konal Veľtrh „Beer&Food Attraction“.  V rámci neho prebehlo v jednej z výstavných hál  Celoeurópske semifinálové kolo svetovej súťaže „ Glogal Chefs Challenge“, ktorú organizuje svetová organizácia Worldchefs WACS.  Do kuchárskeho ringu  nastúpilo 37 najlepších kuchárov a cukrárov z Južnej, Severnej a Strednej Európy. Súťažili  dvojčlenné juniorské a seniorské  tímy v zložení: súťažiaci a pomocník. Ich úlohou bolo v časovom limite 3 hodiny pripraviť 6 porcií dvojchodového menu, (predjedlo, hlavný chod) servírovaného na tanieroch. Povinne určenými surovinami boli ryba halibut a teľací chrbát. 

Svoje ohnivká mal v súťaži aj Slovenský zväz kuchárov a cukrárov. V kategórii kuchár senior súťažil tím Daniel Melicherik apomocník Tomáš Rajtuk z našej školy, z III.H. Chlapci si viedli vynikajúco. Napriek silnej konkurencii si domov doniesli strieborné medaily. Je to obdivuhodné, pretože bystrým očiam certifikovaných komisárov WACS z rôznych krajín sveta neušiel žiadny detail.

„Striebro nás potešilo, neočakávali sme žiadne popredné umiestnenie, pretože súťaž bola náročná a konkurencia veľká. Osobne ma tento úspech posunul ďalej.  Na súťaži som načerpal skúsenosti, aj inšpiráciu. Chcel by som poďakovať Slovenskému zväzu kuchárov a cukrárov, že som mohol reprezentovať Slovensko,“ prezradil Tomáš Rajtuk, ktorý sa chystá na súťaž FOUR FEST. Dodal, že s Danielom sa pozná rok, od prvej chvíle si sadli, dobre sa mu s ním tímovo pracovalo na súťaži.

A aké jedlá chlapci pripravovali? Predjedlo: halibut s hráškovým pyré, cviklovým gélom, omáčkou z cmaru, kôprovým olejom, opraženým hráškom na masle. Predjedlo bolo zdobené bylinkami. Hlavné jedlo: fáš z teľacieho brzlíka, pečené sedano, plnené s celerovým pyré, rez z teľaciny, ravioli z kelovej kapusty, plnené celerovým pyré, jablková redukcia.

Ku krásnemu úspechu blahoželáme!

Marta Kanalová