Valentínska večera pod krídlami Čierneho orla

K sviatku zamilovaných neodmysliteľne patrí romantická večera. Valentínske menu plné lásky sa podávalo 14. februára v našej reštaurácii Čierny orol.  

Chody, ktoré pošteklia zmysly, pripravil šéfkuchár František Széplaky.

Ako predjedlo sa servírovala brusketa s pečenými cherry paradajkami, kešu orieškami a nakladanou mini mozzarelou. Podávala sa polievka: slepačie konsomé s julien zeleninou a kuracím závitkom. Pripravené boli tri hlavné jedlá, z ktorých si hostia mohli vybrať: kurací suprem so zemiakovo-špenátovou štrúdľou, ligurčekovou omáčkou a cesnakovou penou, romanesco, grilovaná bravčová panenka s pečenou plnenou cuketou, fialovými zemiakmi a portskou omáčkou a kačacie prsia dopečené na masle so zemiakovou tortičkou, lokšovým čipsom, ružičkovým kelom a malinovou omáčkou. Lahodný bol aj dezert: orieškový mascarpone pohár s čokoládovou hlinou.

„Valentínsku večeru sme organizovali prvýkrát. Cieľom bolo pripomenúť si sviatok zamilovaných, ale aj priblížiť našim žiakom modernú kuchyňu, aby sa mohli naučiť pripravovať takéto jedlá. Snažíme sa aplikovať zážitkové varenie v praxi. Jedlo je nielen o chuti, ale aj o vizáži. To musí ovládať úspešný kuchár,“ povedal šéfkuchár František Széplaky, ktorý má vyše 20-ročné kulinárske skúsenosti v prestížnych zariadeniach. Pôsobil v prevádzkach Tančiareň a pivovar Franz, Biela labuť v Lučenci, Grand hotel Permon**** Vysoké Tatry,  Hotel Corynthia Praha. Je dlhoročným členom Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.

Pri príprave valentínskeho menu a obsluhe pomáhali žiaci I.S., I. P a hotelovky. „Každý žiak je šikovný, len sa mu treba venovať. Práca majstra OV nie je len o pedagogike, ale aj o psychológii a výchove,“ povedal na záver šéfkuchár František Széplaky. Dodal, že v reštaurácii Čierny orol sa zavádzajú nové špeciality, vrátane ázijskej, indonézskej a nemeckej kuchyne. V pláne je aj rómska a arabská kuchyňa.

Marta Kanalová