Vyskúšali si barmanské umenie

Netradičným spôsobom prebiehala príprava na praktické záverečné skúšky pre tretiakov z odboru čašník-servírka, ktoré budú v júni.  Jednou z otázok bude aj príprava miešaných nápojov. Ako namiešať nealko a alko drinky nevysvetľovali pedagógovia, ako to býva bežné, ale ich spolužiaci z hotelovej akadémie Tereza Miklovičová a Oliver Tóth z III.H. Obaja absolvovali barmanský kurz. V súčasnosti sa pripravujú na súťaže do Bratislavy, Poděbrad a na FOUR FEST.    

V reštaurácii Čierny orol si nevyskúšali barmanské umenie len tretiaci, ale aj druháci. Ako poznamenala vedúca barmanského krúžku Mgr. Gabriela Chlpošová Garaiová, cieľom bolo prepojenie odborného výcviku s teoretickým vyučovaním pútavou formou. Zároveň sa žiaci naučili, že musia dodržiavať receptúru a techniku miešania nápojov.

 „Bolo to veľmi zaujímavé. Príprava miešaných drinkov ma baví. Na túto školu som prišiel so zámerom, že budem podnikateľ ako môj oco. Absolvoval som tri barmanské kurzy a chytilo ma to. Takýto kurz odporúčam aj spolužiakom. Jednak sa naučia nové veci a certifikáty, ktoré dostanú po jeho absolvovaní, im pomôžu lepšie sa zamestnať,“ povedal Oliver Tóth.   

„Zvyknem takto pomáhať  spolužiakom, aj vlani som pomáhala maturantom na praktickým maturitách, tento rok pomáham tretiakom, ktorí budú mať praktické skúšky. Zároveň si precvičujem svoje praktiky barmanstva, keďže sa chystám na súťaže,“ prezradila Tereza Miklovičová, ktorá sa zúčastnila množstva súťaží. Vlani vyhrala prvé miesto na medzinárodnej súťaži v Bratislave a štvrté na FOUR FEST-e. Barmanstvo ju chytilo za srdce, je to jej koníček. Tiež odporúča spolužiakom absolvovať barmanský kurz, pretože je veľmi pútavý a veľká skúsenosť do života.   

Marta Kanalová