Erasmus+ 2016

Jedlá českej kuchyne varia účastníci stáže v Poděbradoch

Od 8. do 10. marca prebiehajú v reštaurácii Čierny orol na Hlavnom námestí, Dni českej kuchyne. Varia sa jedlá šumavská bramboračka, kulajda, staročeská svíčková na smetaně a karlovarské knedlíky, uzené maso vařené, dušený špenát, bramborové knedlíky.

Pochutnať si možno aj na špecialitách: Selský talíř-pečené vepřové maso, uzené maso, dušené zelí, bramboráčky, grilované kuřecí stehno a brambory pečené ve slupce se smetanovo-česnekovým dresingem i kuřecí prsa plněná švestkami v lístkovom těste, vařené brambory a brusinkový dresink.

Svojim kulinárskym umením sa počas Dní českej kuchyne prezentujú majsterka odbornej výchovy Alžbeta Gyuricsicsová, študenti, ktorí sa vlani zúčastnili dvojtýždňovej odbornej stáže v Poděbradoch v Českej republike v rámci programu Erasmus+, a kuchár Jaroslav Švagerko.

Ako sa vyjadrila Alžbeta Gyuricsicsová, účastníci stáže získali nové vedomosti a zručnosti, ktoré prezentujú počas Dní českej kuchyne. V Poděbradoch sa naučili systém, ako treba samostatne robiť, ako pripravovať české jedlá: bramborové a houskové knedlíky, domáce cestoviny, španielske vtáčiky a iné.  „V Čechách používajú pri varení rovnaké technologické postupy ako i nás. Typické pre nich je varenie bravčového, hovädzieho mäsa a špenátu. Špecialitou sú samozrejme knedlíky–zemiakové, karlovarské, houskové, ktorých príprava si vyžaduje prax a zručnosť,“ prezradila Alžbeta Gyuricsicsová, ktorej okrem špenátu chutia z českej kuchyne všetky jedlá.

Dodala, že počas stáže v Poděbradoch navštívili aj stredovekú krčmu v Dětenicích, kde pri sviečkach jedli rukami, nemali tam jedálniček ale žrádelníček, mali možnosť ochutnať aj nepasterizované pivo. V tejto stredovekej krčme sa dobre bavili a bola to zaujímavá skúsenosť. Žiaci mali z toho veľkú radosť.

Zahraničnej stáže v rámci programu Erasmus+ sa zúčastnil aj Martin Martinček z III.P. Prezradil nám, že sa naučil hlavne prípravu tradičných českých jedál, pre neho bola trochu zložitá technológia, ale zvládol ju. „Najzložitejšia pre mňa je príprava králika na staročeský spôsob. Najviac mi z českej kuchyne chutí tradičné vepřo knedlo zelo. Keby som mal možnosť, určite by som išiel na stáž znova,“ povedal Martin Martinček, ktorého kuchárske umenie baví a chcel by sa tejto profesii v budúcnosti venovať. Najradšej však pripravuje jedlá zo slovenskej kuchyne, akými sú halušky či pirohy. Okrem návštevy stredovekej krčmy ho v Čechách zaujala aj exkurzia v malej mäsovýrobe, bol to súkromný rodinný podnik. Tam si mohli vyskúšať výrobu pečeňového syra i plnenie salám. Nechýbala ani ochutnávka.

Na českej kuchyni si v reštaurácii Čierny orol prišiel pochutnať aj Bc. Radek Číla, mentor pätnástich účastníkov stáže v Poděbradoch. „Neodolal som a prišiel som ochutnať českú kuchyňu. Musím povedať, že bramboračka je výborná. Žiaci sa počas stáže snažili načerpať prípravu našich jedál, mali záujem a výsledok je vynikajúci. Stáž im určite pomohla. Mnohým sa tam veľmi páčilo, pretože, keď sme sa teraz vidíme, tak sa ma pýtajú, kedy by mohli ísť zase do Poděbrad,“ prezradil s úsmevom bezprostredný Radek Číla.