„Hoteláci“ už druhý rok

Jedným zo smelých a odvážnych rozhodnutí našej školy bolo otvorenie odboru hotelová akadémia v minulom školskom roku. Na jednej strane nás k tomu predurčovali skúsenosti s odbormi kuchár, čašník, spoločné stravovanie, vybudované prevádzky praktického vyučovania, zároveň však sme nechceli pôsobiť podobne ako desiatky novovzniknutých hotelových akadémií na Slovensku, ktorých je vyše 50 a nie vždy sú „ tým pravým orechovým“. Okrem toho v meste pôsobí súkromná stredná škola, ktorá práve otvorením tohto odboru rozvírila relatívne pokojné  vlny stabilizovaných stredných škôl.
Po určitej skúsenosti (aj keď je to krátky čas na hodnotenie) môžeme konštatovať, že odbor je oživením školy. Je nádejou, perspektívou, ktorá sa spája  s umierneným optimizmom. Dnes totiž máme v 2. ročníku 20 a v 1. ročníku 30 žiakov, zväčša správne motivovaných, ambicióznych. Máme tiež ambicióznych triednych učiteľov, pedagógov, ktorí odbor považujú za výzvu.  Náš zámer posilniť a skvalitniť praktické vyučovanie sa v 2. ročníku prejavil zaradením praxe (odborného výcviku) na pracoviskách  OV,  tiež posilnením vyučovacích hodín technológie prípravy pokrmov a technológie obsluhy ako praktických cvičení. Druháci pod vedením triednej profesorky Mgr. Ľubice Karasovej sa zúčastnia stáže v rámci projektu Leonardo – Mobility vo Veľkej Británii, budú tiež organizované prezentácie, súťaže zručností, ktoré vyvrcholia podujatím FOURFEST – EUROAKADEMIK GASTRO  v júni budúceho roka. Žiaci HA sa už vlani ukázali ako aktívni v športe a rôznych iných činnostiach, čo sa od nich ako „ lídrov“ školy právom očakáva. Samozrejme,  pre materiálne vybavenie odboru bude potrebné ešte veľa urobiť, najaktuálnejšie dobudovaním odbornej učebne prípravy pokrmov v budove školy.
Z uvedeného ale aj z celkovej atmosféry tried tohto odboru je cítiť optimizmus.
Kiežby sa optimistické vízie a ciele naplnili.